Archives

by nsaral nsaral Yorum yapılmamış

Yazılım Test ve DevOps Uzmanı

Yazılım test uzmanı, bir yazılım projesinin başındaki süreçten itibaren projenin iş gereksinimlerine uygun olarak yazılıp yazılmadığını test eden kişiye verilen unvandır. Yazılım test uzmanı, oyun sistemleri veya mobil uygulamalar gibi yeni yazılım ürünlerinin problemlerini tespit etmekle sorumludur. Yazılım üzerinde çeşitli testler yapar. Sorunları tanımlar ve gerektiğinde hata ayıklama programları çalıştırır.

Yazılım test uzamanları akışa uygun olmayan yazılım hatalarını tespit ederek ilgili kişileri bilgilendirir. Ürüne kullanıcı gözüyle bakarak ürünün sorunsuz bir şekilde piyasaya çıkmasını sağlar. Test uzamanları bizzat kodun içine girip test yapabileceği gibi sadece sistemde neler döndüğünü görerek de test yapabilir. Bu sebeple gereken yerde yazılımcı kadar yazılım biliyor olmalı ve analizci kadar da analiz konularına hakim olmalıdır.

Becerileri ve Sorumlulukları

Yazılım test uzmanları için istenen beceri ve yetkinlikleri aşağıda yer almaktadır.

  • Analitik ve matematiksel düşünme yönü kuvvetli olmak,
  • Detay odaklı çalışmak ve raporlama yapabilmek,
  • Ekip çalışmasına uyum göstermek,
  • İş teslim tarihlerine riayet etmek,
  • Problem çözme yeteneğine sahip olmak,
  • Asgari denetimle çalışabilmek,
  • Mükemmel sözlü ve yazılı iletişim becerisi sergilemek,
  • Gerekli olan dilde kodlama, kütüphane ve framework bilgisi.
Yazılım test uzamanlarının görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir.

  • Yazılım geliştirme ve kodlama doğrultusunda talep edilen yazılımın fonksiyonel teknik testlerini yapmak,
  • Projenin test senaryosunun ve test planlarının hazırlanması, takibinin ve koordinasyonun yapılması,
  • Uygulamaları kullanıma açmadan önce gerekli testleri yapmak,
  • Test sonuçlarını raporlamak,
  • Proje kapsamında toplantılara katılmak ve rapor tutmak,
  • Yazılımlar kullanıma açıldıktan sonra sözleşme süresi içinde yapılan yazılım geliştirmeleri doğrultusunda test yapıp, bu testin standartlara uygun olup olmadığına bakmak,
  • Proje kapsamında görev alan yazılım geliştirme danışmanları ve yazılım analiz danışmanı ile iş birliği yapmak.

Yazılım test uzmanı olmak için dört yıllık eğitim veren üniversitelerin Yazılım Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme, Elektrik ve ilgili diğer bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olmak gerekmektedir. Ayrıca eğitim akademileri tarafından ISTQB vb. test uzmanlığı sertifika programları düzenlenmektedir.

Yazılım Test Uzmanlığı alanına girebilecek günümüzde daha geçerli olan bir meslek olarak  Site Güvenirliği ve DevOps Mühendisliği mesleği ilgi çekmektedir.

Site Güvenirliği ve DevOps Uzmanları/Mühendisleri

DevOps Mühendisleri, var olan sistemleri ve süreçleri otomatik hale getirir ve hızlandırır. Ayrıca dağıtım, işlemler ve izleme sistemleri için araçlar oluşturur ve sürdürür. Geliştirme, test ve üretim ortamlarındaki sorunları tanılar ve giderir. DevOps Mühendisleriden Bash, Ant, Python, Gradle, Maven ve Ruby gibi dillerde kod yazma becerileri, nesne yönelimli tasarım, veri yapıları ve çok kanallı algoritmalar  (multithreaded algorithms) tecrübesi, bulut tabanlı altyapı ortamları ile tecrübe, bir proje sunmak için birden fazla fonksiyonel / teknik ekip arasında işbirliği becerileri aranır.

Site Güvenilirliği Mühendisleri uygulamaların performansını izler, bu amaçla uygulama ve kodun tam olarak anlaşılması gerekir. Ayrıca, herhangi bir yazılım geliştiricisi gibi kod yazabilirler. Temel olarak uygulama üretimindeki gelişme ve işlemler arasındaki boşluğu kapatırlar. Genellikle teknik destek ekipleri içinde çalışırlar ve acil durum desteğinin yanı sıra destek başvurularına veya uygulama kusurlarının çözümüne yardımcı olurlar.

Site Güvenirliği ve DevOps Mühendisleri Beceriler ve Deneyim

  • Google’s Golang ve C++,
  • Bash, Ant, Python veya Java Object Oriented diller,
  • JavaScript, PHP, CSS & HTML deneyimi,
  • Gradle, Maven, Ruby, Scheme, Perl gibi dillerde deneyim,
  • AWS, Azure veya GCP bulut platformu bilgisi,
  • Puppet, Ansible, Chef, Terraform..vb Yapılandırma Yönetimi ve Dağıtım Araçları (Configuration Management and Deployment) deneyimi,
  • Komut dosyası oluşturma konusunda, Git ve Git iş akışlarında deneyim,
  • UX tasarımı vb. gibi gelişmiş alanlarda deneyim.
    https://www.edureka.co/blog/devops-engineer-role

Eğitim Gereklilikleri

Yazılım test uzmanlarının, yazılım mühendisliği, yazılım geliştirme, bilgisayar programlama, bilgisayar bilimleri veya benzer bir program odaklı çalışma alanında en az bir lisans derecesine sahip olması gerekir.  Yazılım test uzamanlığı pozisyonlarında işe başvurma aşamasında sizden belgelendirilmiş örnekleri içeren bir portföy veya uygulamalarınıza ve yazılım geliştirme projelerine canlı bağlantılar istenebilir.

Bir yazılım test uzamanı eğitim programında aranabilecek beceriler arasında, Java, C, Objective-C, C ++, Perl ve Python, kullanıcı arabirimi (UI) tasarımı, insan-bilgisayar etkileşimi, web geliştirme, proje yönetimi, Ağ ve veritabanı temelleri, sistem analizi, oyun geliştirme, kişiler arası iletişim bulunabilir.

Bu bilişim mesleğinde Ulusal ve Uluslar arası faydalanabilecek eğitim platformları ve sınıf içi eğitim alabileceğiniz eğitim merkezleri için tıklayınız.

sw_roadmap

Front-End, Back-End & DevOps Developer Roadmap

Yazılım geliştirici meslekleri temel tanımları eğitim yol haritası.

Developer Road Maps

Yazılım Test ve DevOps Uzmanı Ücretler 2023

Mühendislik Fakülteleri Lisans ve Yüksek Lisans mezunları bilişim sektöründe  Yazılım Mühendisi kadrosunda çalışabilmektedir. İyi derecede İngilizce bu alanda gereklidir. Bu meslekte çalışanların 2023 ücret beklentileri ve işveren tahminlerine aşağıdaki butonlar ile erişebilirsiniz.

by nsaral nsaral Yorum yapılmamış

Veritabanı Yöneticisi

Veritabanı Yöneticileri bir şirketin verilerini organize eder ve yönetir. Veritabanı yöneticileri, işletme verilerinin; doğru, kullanılabilir ve güvenli olmasını sağlar. Kurumsal veritabanı, bordro, imalat, satış ve daha fazlasını yürüten temel iş sistemlerinin kalbidir. Tüm bu nedenlerden dolayı veritabanı yöneticileri bir kuruluşun başarısında önemli bir rol oynamaları rolüyle tanınırlar.

Tipik bir veritabanı yönetimi öğrenme planı; bilgisayar bilimleri, veri tabanı yönetimi, bilgisayar bilgi sistemleri veya ilgili bir alan üzerinde lisans derecesi ile başlar. Teknik, işletme ve iletişim becerileri dengesi, bir veritabanı yöneticisinin başarısı ve yukarı doğru hareketliliği açısından kritik önem taşır. Bu nedenle, veritabanı yöneticiliği eğitimindeki bir sonraki adım, genellikle Yönetim Bilişim Sistemleri alanında MBA gibi bir bilgi sistemleri yoğunluğuna sahip bir yüksek lisans derecesidir. Veritabanı yöneticileri, bir veya daha fazla veritabanı yönetim sisteminde sertifikalandırılarak kariyerlerini geliştirmeye ve öğrenmeye devam edebilirler. Bu sertifika programları isteğe bağlı Oracle, Microsoft SQL Server, IBM DB2 ve MySQL içerir.

Becerileri ve Sorumlulukları

Veritabanı Yöneticileri için tipik günlük görevler ve talep edilen beceriler aşağıda bulunur. Veritabanı yöneticilerinden istenen beceri ve sorumluluklar aşağıda yer almaktadır.

  • Kurumsal veritabanını uygular, destekler ve yönetir.
  • İlişkisel veritabanı nesnelerini tasarlar ve yapılandırır.
  • Veri bütünlüğü ve kullanılabilirliğinden sorumludur.
  • Veritabanı sunucularını tasarlar, uygular ve izleyebilir.
  • Veri dağıtımı ve veri arşivleme çözümlerini tasarlar.
  • Yedeklemeler ve felaket kurtarma da dahil olmak üzere veritabanı güvenliği sağlar.
  • Uygulama ve veri sağlama planını yapar ve uygular.
  • Veritabanı bilgilerini entegre mobil cihazlara aktarır.
  • Bazı veritabanı yöneticileri şirket veritabanını tasarlar ve geliştirir.
  • Bazı veritabanı yöneticileri iş kararlarını şekillendirmeye yardımcı olmak için kurumsal verileri analiz eder ve raporlar.
  • Varlık ilişkisi ve veri akış diyagramları, veritabanı normalleştirme şeması, fiziksel veritabanı haritalarına mantıksal ve veri tablosu parametreleri üretir.
  • Veritabanı yöneticileri, Microsoft SQL Server, IBM DB2, MySQL ve Oracle gibi bir veya daha fazla önde gelen veritabanı yönetim sisteminde uzmandır.

Eğitim Gereklilikleri

Veritabanı yöneticiliği pozisyonları, Bilgisayar Bilgisi Sistemleri, Bilgisayar Bilimleri, Veritabanı Yönetimi veya ilgili bir alanda en az bir lisans derecesi gerektirir. Birçok işveren, veritabanı yönetimi işleri için dışarıdan MBA alanındaki bilgili şirketlerden hizmet alımı yapabilir. Teknik veritabanı eğitimine ek olarak, MBA’lar muhasebe, pazarlama ve yönetim gibi önemli iş alanlarında uzmanlaşmışlardı. Veritabanı yöneticileri için popüler MBA içerikleri, Yönetim Bilgi Sistemleri (MIS), Veritabanı Yönetimini içerir. Veritabanı yöneticileri, Oracle 11G, Microsoft SQL Server, IBM DB2, Sybase ve MySQL gibi önde gelen veritabanı yönetim sistemlerinde uzmanlaşarak, kendilerini daha fazla öne çıkarabilir ve mesleki eğitim-sertifikalarıyla kariyerinde ilerleyebilir.

Bu bilişim mesleğinde Ulusal ve Uluslar arası faydalanabilecek eğitim platformları ve sınıf içi eğitim alabileceğiniz eğitim merkezleri için tıklayınız.

Veri/Yapay Zeka Mesleki Bilgi

What’s it like to be a Data Scientist?
https://www.seek.com.au/career-advice/role/data-scientist

Career Growth in Big Data Professional
https://eduinpro.com/blog/career-growth-in-big-data-professional/

Top Machine Learning and Data Science Methods Used at Work
https://businessoverbroadway.com/2018/01/15/top-machine-learning-and-data-science-methods-used-at-work/

Veri Tabanı Yöneticisi Ücretler 2023

Bilişim sektöründe Meslek Yüksek Okulu, Lisans ve Yüksek Lisans mezunları Veri Tabanı Yöneticisi kadrosunda çalışabilmektedir. İyi derecede İngilizce bu alanda gereklidir.  Bu meslekte çalışanların 2023 ücret beklentileri ve işveren tahminlerine aşağıdaki butonlar ile erişebilirsiniz.

by nsaral nsaral Yorum yapılmamış

Mobil Uygulama Geliştiricisi

Mobil Uygulama Geliştiricileri mobil cihazlar için yazılımlar hazırlarlar. Son dönemde hemen hemen herkesin cebinde yer alan mobil cihazlar için uygulama geliştirmek oldukça popüler bir iş haline gelmiştir.

Mobil geliştiriciler, Objective C, C ++, C # veya Java programlama dillerini kullanarak bir mobil geliştirme ortamında programlar yazarlar. Bir mobil uygulama geliştiricisi, Google’ın Android veya Apple’ın iOS gibi geliştirdikleri işletim sistemini seçip, o platform için programlama dilleri ve yazılım geliştirme ortamını öğrenir.

5 önemli mobil platform;

Mobil Platform Çekirdek Dil Uygulama Ortamı Mobil Aygıtlar
Android Java Eclipse Çoklu Satıcılar
iOS (Apple) Objective-C Xcode Sadece Apple Cihazlar
RIM (Blackberry) Java Eclipse Sadece Blackberry
Symbian C++ Multiple choices Çoklu Satıcılar
Windows Mobile C# Visual Studio 2010 Çoklu Satıcılar

 

Becerileri ve Sorumlulukları

Mobil uygulama geliştiricilerinden istenen beceri ve sorumluluklar aşağıda yer almaktadır.

  • Mobil geliştiriciler, Java, Objective-C ve C ++ gibi nesne yönelimli programlama dillerine yakından sahiptir.
  • Mobil uygulama geliştiricileri mobil uygulamalar için değişiklikleri kodlar, test eder, hata ayıklar, izler ve değişiklikleri belgelerler.
  • Mobil uygulama geliştiricileri, bir veya daha fazla mobil işletim sisteminin geliştirme ortamlarında çalışmak konusunda yeteneklidir.
  • Mobil uygulama geliştiricileri, mobil işlevselliği desteklemek için uygulama programlama arabirimlerini (API’ler) uygulayabilir.
  • Mobil uygulama geliştiricileri, terminolojiyi, kavramları ve mobil uygulamaların kodlanması için en iyi uygulamaları bilir.
  • Mobil uygulama geliştiricileri mevcut web uygulamalarını önde gelen mobil platformlara taşır ve uyarlar.
  • Kurum içi mobil geliştiriciler, dağıtımları beyin fırtınası yapmak ve optimize etmek için diğer departmanlarla yakından çalışırlar.
  • Mobil uygulama geliştiricileri mevcut mobil uygulamalara değişiklikler ve geliştirmeler önermektedir.

Eğitim Gereklilikleri

Çoğu işveren, yazılım mühendisliği, mobil uygulama geliştirme, mobil bilgi işlem, bilgisayar bilimleri veya benzer bir programlama odaklı çalışma alanlarında en az bir lisans derecesinde mobil uygulama geliştiricileri arar. Mobil geliştirme pozisyonları için işe alım yöneticileri, tamamlanmış mobil uygulamalar ve en iyi geliştirme projelerinden oluşan bir portföy görmek isteyecektir.

Mobil gelişim eğitim programında aranabilecek beceriler arasında, iOS uygulama geliştirme (iPhone ve iPad), Android uygulama geliştirme, nesne tabanlı programlama (OOP), Java programlama (Java SE / ME / EE), JavaScript, HTML5, CSS, Objective-C ve C ++ programlama, kullanıcı arabirimi (UI) tasarımı, oyun ve simülasyon programlama, mobil uygulama portföyü montajı, veritabanı ve işletim sistemi temelleri ve mobil medya pazarlaması ve dağıtımı bulunmaktadır. Angular ve React Native benzeri Framework deneyimi aranan özelliklerdir.

Bu bilişim mesleğinde Ulusal ve Uluslar arası faydalanabilecek eğitim platformları ve sınıf içi eğitim alabileceğiniz eğitim merkezleri için tıklayınız.

Büyük Resim için tıklayınız!

Büyük resim için tıklayınız!

Mesleki Bilgi

Android Developer Roadmap – Link

iOS Developer Roadmap – Link

Java Developer Roadmap – Link

Mobil Uygulama Geliştirici Ücretler 2023

Bilişim sektöründe Lisans ve Yüksek Lisans mezunları Mobil Uygulama Geliştirici kadrosunda çalışabilmektedir. İyi derecede İngilizce bu alanda gereklidir. Bu meslekte çalışanların 2023 ücret beklentileri ve işveren tahminlerine aşağıdaki butonlar ile erişebilirsiniz.

by nsaral nsaral Yorum yapılmamış

Front-End-Developer

Front-End-Developer Ön Yüz Geliştiricileri, İnternet’te yer alan web sayfalarını ve web tabanlı uygulamaları oluştururlar. Temel bir web geliştirme iş akışı, web içeriği (kopya, resim, video vb.) toplama veya oluşturma, web sitesi düzenini ve gezinmeyi planlama, gerçek web sayfalarını kodlama, daha sonra web sitesini üstün kullanıcı deneyimi ve optimum performans için test etme ve optimize etme aşamalarını içerir.

Başarılı Front-End-Developer Ön Yüz Geliştiricileri, World Wide Web’i besleyen programlama dilleri konusunda akıcıdırlar. Tüm web tasarımcıları HTML, Javascript ve CSS komutlarına ihtiyaç duyar. Daha karmaşık uygulamalar geliştirmek için PHP, Microsoft .Net Visual Basic veya Java gibi bir sunucu tarafında programlama dili bilmek yararlıdır. Front-End-Developer Ön Yüz Geliştiricileri, MySQL, Microsoft SQL Server, IBM ve Oracle gibi önde gelen bir veya daha fazla veritabanı sisteminde uzmansa diğer kişiler arasında hep bir adım önde yer alacaktır ve daha fazla kazanacaklardır.

SEO Arama Pazarı Stratejilerinde sorumlu olanlar içeriklerin, ürünlerin veya internete girebilen aygıt ya da arayüzlerin görünürlüğünü ve müşteri bağımlılığını artırmak için arama pazarı taktiklerini uygular. Genel ya da özel arama motorlarının ya da diğer internet tabanlı içeriklerin arama sorgusu davranışlarını inceler. Kullanıcı taleplerini anlayabilmek için araştırmaları, verileri ya da teknolojileri analiz eder ve süregelen optimizasyonlar için çıktıları değerlendirir.

Becerileri ve Sorumlulukları

Front-End-Developer Ön Yüz Geliştiricileriden istenen beceri ve sorumluluklar aşağıda yer almaktadır.

  • Temel Web Tasarımı (Dreamweaver, Illustrator, WordPress, Photoshop) bilgisi.
  • Çekirdek web geliştirme komut dosyası dillerinde akıcıdır: HTML&CSS, JavaScript, jQuery.
  • HTML5/CSS3, jQuery, ve Responsive Design gibi Web sitelerini modern yazılım standartlara uygun tekrar tasarlar.
  • Java, PHP ve .Net gibi bir veya daha fazla sunucu tarafı programlama dilini bilir.
  • Google, Bing vb. Sıralamasında yüksek olan web sitelerini geliştirmek için arama motoru optimizasyonunu (SEO) kullanır.
  • Web sayfalarını ve web uygulamalarını, birden çok tarayıcıda (Örnğin: Chrome, FireFox ve Internet Explorer) test eder.
  • SEO Arama motoru optimizasyonu bilgisi.
  • Responsive Tasarım özelliklerini bilir.
  • Ruby on Rails, Symfony, Angular JS, React. js, Cake PHP, Node.js, Bootstrap veya benzeri framework düzeni ile deneyim sahibidir.
  • Sahadaki birden çok sayfanın stilini etkin bir şekilde kontrol etmek için CSS uygular.
  • MySQL, SQL Server ve Oracle gibi popüler veritabanı sistemleriyle etkileşim kuran web sitelerini geliştirir.
  • Yeni web geliştirme projelerinin düzenini, navigasyonunu ve işlevselliğini planlamak için wireframe (web Sites Şeması) kullanılır.
  • Web sitelerinin sorunlarını gidermek ve performansı optimize etmek için müşterilerle ve iş arkadaşlarınızla iletişim kurar.
  • Bazı web geliştiricileri, bir web sitesinin grafik ve multimedya öğelerini tasarlamaktan sorumludur. Bu durumda fotoğraf geliştirme, grafik tasarım, 3D tasarım ve illüstrasyon bilgisi gerekir.
JavaScript Geliştiricileri ve PHP Yazılım Uzmanları Front-End Developer Ön Yüz Geliştirici mesleğinde öne çıkmaktadır.

JavaScript Geliştirici

Bir web uygulamasının görsel ögelerinin davranışını tanımlayan ön uç (FrontEnd) mantığını uygulamaktan bir JavaScript geliştiricisi sorumludur. Bir JavaScript geliştiricisi, bunu arka uçta (BackEnd) yer alan hizmetlere bağlamaktan da sorumludur.

JavaScript geliştiricileri bir web sitesinin programlanmasından, geliştirilmesinden ve uygulanmasından sorumludur ve kendilerini web sitelerinin oluşturulmasına giren çeşitli programlama görevlerinde hokkabazlık olarak bulabilirler. Bir sitenin tamamından veya bir veya daha fazla web sitesinin yalnızca belirli yönlerinden veya sayfalarından sorumlu olabilirler.

JavaScript geliştiricileri, herhangi bir üst seviye dilden daha fazla platformu hedefleyebilir, çünkü JavaScript mevcut en zengin OSS modülü ekosistemine sahip popüler programlama dilidir. JavaScript Geliştiricisi etkileşimli web sayfalarını, kullanıcı deneyimi ve duyarlı ön uç (FrontEnd) tasarımı oluşturmak için kullanır. Bir kullanıcının bir web sitesinde tıkladığı, girdiği, düzenlediği veya çektiği herhangi bir süreç JavaScript ile mümkündür.

Web geliştirme, iş birliği, iletişim ve teknik yazı da dahil olmak üzere çeşitli beceriler gerektiren çok zor bir iştir. Bu kariyerde başarılı olmak için aşağıdaki niteliklere ihtiyaç vardır.

JavaScript Geliştiricileri Beceriler ve Deneyim

    • HyperText Markup Language (HTML),
    • CSS (Cascading Style Sheets) ve jQuery bilgisi,
    • AngularJS ve Bootstrap gibi CSS ve JavaScript Frameworks bilgisi,
    • Sass, LESS, veya Stylus gibi CSS Preprocessing bilgisi,
    • Responsive Tasarım ve tarayıcı geliştirme ortamları bilgisi.
      (https://skillcrush.com/2017/03/20/front-end-developer-skills/)

PHP Geliştirici

PHP Yazılım Uzmanı veya Geliştirici , MySQL, Ajax ve JavaScript gibi yazılım dillerini kullanarak bir dizi web tabanlı ürünün oluşturulmasından ve uygulanmasından sorumludur. PHP yazılım uzmanının sorumlulukları çalıştığı sektöre göre farklılıklar göstermektedir. Meslek profesyonellerinin genel görev tanımı şu başlıklar altında toplanabilir;

  • Web tabanlı PHP uygulamaları geliştirmek,
  • Yenilikçi ve son teknoloji ürünü uygulamalar oluşturmak,
  • Web uygulama, geliştirme çalışmalarında, konsept aşamasından teslimata ve lansman sonrasına kadar müşteriye destek sağlamak,
  • Gereksinimleri anlamak ve yazılım çözümleri geliştirmek için müşteri ile iletişime geçmek,
  • Sistem tasarım sürecinin bir parçası olarak web kullanılabilirliği, site performansı ve veritabanı tasarımı gibi hususları araştırmak,
  • Ortak geliştiricilerle koordinasyon sağlamak ve proje yöneticisini geliştirme sürecinin durumu hakkında bilgilendirmek,
  • Kullanıcı deneyimi (UX) ekibi ile iş birliği yapmak,
  • Güçlü optimizasyon ve işlevsellik sağlamak için temel ürün yazılımı ve veritabanları sorunlarını gidermek, test etmek ve sürdürmek,
  • Web geliştirmede yeni trendleri ve en iyi uygulamaları takip etmek.

PHP Yazılım Uzmanının Nitelikleri Nelerdir?

  • PHP, HTML, JavaScript ve CSS işe kodlama yapabilmek,
  • Ajax, jQuery, ve MySQL bilgisi,
  • API bilgisi, Unix/Linux tecrübesi ve MVC Framework Mimarisi deneyimi,
  • Açık Kaynak Kodlu CakePHP web framework ve PHPUnit- unit testing framework deneyimi,
  • Zend Framework, Symfony, Yii veya Laravel Faramework deneyimi,
  • Güçlü hata ayıklama ve mevcut kodu kolayca, hızlı bir şekilde okuma, değiştirme becerisine sahip olmak,
  • Bir uygulamanın arkasındaki temel tasarım ilkelerini anlayabilmek,
  • Temiz kod yazabilmek ve ekip çalışmasına uyum göstermek,
  • İş son teslim tarihlerine riayet etmek,
  • Düzensiz mesai saatlerine uyum sağlayabilmek.
    https://www.simplilearn.com/how-to-become-a-php-developer-article
    https://devskiller.com/php-developer-skills/

Üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olarak PHP yazılım uzmanı olunabilmektedir. Diğer mühendislik bölümleri, İstatistik, Matematik gibi ilgili bölümlerden mezun olduktan sonra yazılım üzerine yüksek lisans eğitimi alarak da mesleğe adım atmak mümkündür. Üniversite eğitimi almayıp yazılım konusunda yetkinliği bulunan kişiler için de çeşitli akademilerde PHP yazılım sertifika programları mevcuttur.

Eğitim Gereklilikleri

Deneyimler bu alanda çalışmak isteyen kişiler için olmazsa olmazdır. Web geliştirme pozisyonlarında çalışacak kişilerden web sayfaları örnekleri ile birlikte oluşturulan uygulama örneklerinden oluşan dijital bir portföy istenecektir. Bu alanda çalışacak kişilerden bilişim, yazılım yada mühendislik gibi alanlarda bir lisans eğitimi istenebilir.

Diplomanın yanı sıra kişiler alacakları web geliştirici eğitimleri sayesinde de istihdam edilebilirler. Bu eğitimlerde HTML, CSS ve JavaScript (birçok web sitesinin temel yapı taşları) önemli konular arasında yer alır. Arka uç web geliştirme pozisyonları için popüler programlama becerileri PHP, XML ve SQL konuları önemlidir. Adobe Flash ve Microsoft Silverlight gibi popüler platformlarda çoklu ortam tasarım ve komut dosyası oluşturma becerileri de kişilerin bu alanda tercih edilme nedeni olabilir. Temel özelliklerin ötesinde, potansiyel web geliştiricileri, grafik tasarım, etkileşimli medya, Flash animasyon veya mobil medya geliştirme gibi en çok ilgilendiren konsantrasyona sahip bir eğitim programı seçmelidirler.

Bu bilişim mesleğinde Ulusal ve Uluslar arası faydalanabilecek eğitim platformları ve sınıf içi eğitim alabileceğiniz eğitim merkezleri için tıklayınız.

sw_roadmap

Front-End, Back-End & DevOps Developer Roadmap

Yazılım geliştirici meslekleri temel tanımları eğitim yol haritası.

https://nar-tanesi.org/front-back-devops/

Web Tasarımcı Ücretler 2023

Bilişim sektöründe Düz Lise, Meslek Lisesi, Meslek Yüksek Okulu ve uzun süre olmasa da Lisans mezunları Web Geliştirici kadrosunda çalışabilmektedir. Orta derecede İngilizce bu alanda gereklidir. Bu meslekte çalışanların 2023 ücret beklentileri ve işveren tahminlerine aşağıdaki butonlar ile erişebilirsiniz.

by nsaral nsaral Yorum yapılmamış

Video Oyun Tasarımcı

Oyun Tasarımcıları oyun yaratmak için yaratıcılık, teknik beceri ve oyun tutkularını birleştirirler. Oyun oynamayı seviyorsanız ve oyun programlama alanında çalışmaktan keyif alıyorsanız bu alan sizin için uygun olabilir. İlgi alanlarınıza ve istihdam hedeflerinize bağlı olarak, video oyun tasarım iş piyasasında çok çeşitli fırsatlar bulunmaktadır. Çoğu video oyun tasarımcısı işi üç disiplinden birine girer: Oyun Sanatçısı, Oyun Tasarımcısı veya Oyun Programcısı. Seçtiğiniz oyun tasarımı kariyer alanı, günlük faaliyetlerinizi ve sorumluluklarınızı, ayrıca işe alınma becerileri ve eğitim gereksinimlerinizi belirleyecektir.

Video oyun tasarımcılarının Playstation 3, Nintendo Wii ve Microsoft Xbox gibi çeşitli oyun konsollarının çalışmaları hakkında da tam bir bilgiye ihtiyaçları duyarlar. Her marka kendi çalışma özelliklerini kullanarak kendi şekilde çalışır. Bir video oyunu tasarımcısı, yazılımının, amaçlandığı konsolla uyumlu olmasını sağlamak için bu özelliklerin farkında olmalıdır. Bu, oyun tasarımcılarının işletim sistemleri, yonga tasarımı ve bir konsolun nasıl çalışacağını belirleyen diğer faktörler hakkında bilgi sahibi olması gerektiği anlamına gelir.

Becerileri ve Sorumlulukları

Video Oyun Tasarımcılarından istenen beceri ve sorumluluklar aşağıda yer almaktadır. Oyun tasarımcıları:

  • Oyunda karşılaşılacak görevleri, zorlukları ve bulmacaları tasarlar.
  • Öykü çizgileri, rol oynama mekaniği ve karakter biyolojisi gibi öyküsel özellikler oluşturur.
  • Video oyun geliştirme zaman çizelgesinde periyodik dizayn incelemeleri yapar.
  • Arzu edilen ses / görüntü stilini elde etmek için sanatçılar ve ses mühendisleriyle işbirliği yapar.
  • Ekran görüntüsü çekimleri, oyun akış çizelgeleri ve diğer görsel cihazları kullanarak oyunları planlar.
  • Mekanik, yönergeler ve görev özetlerini de içeren tasarım seviyesi dokümantasyonunu hazırlar.
  • Tasarımın takip edildiğinden emin olmak için oyun programcıları ve sanatçılarla yakından çalışır.

Video Oyun Sanatçılarından istenen beceri ve sorumluluklar aşağıda yer almaktadır. Video oyun sanatçıları:

  • Video oyunlarının ve simülasyonların estetiğinden (veya görsel stilden) sorumludur.
  • Hat, şekil ve renk teorisi gibi geleneksel sanat kavramları ve teknikleri konusunda deneyimli kişilerdir.
  • Karakterler, silahlar ve araçlar gibi tüm görsel oyun unsurları için resmi tasarlar.
  • Video oyunları düzeylerini ve dünyalarını manevra ve animasyon için 2D / 3D bilgisayar animasyon yazılımını kullanır.
  • Bazı oyun sanatçıları, canlı aksiyon oyuncularını video oyununa dahil etmek için hareket yakalama yazılımını kullanmaktadır.
  • Bitmiş ürünün orijinal resimle tutarlı olmasını sağlamak için oyun programcıları ve tasarımcılarla işbirliği yapar.

Video Game Programcılarından istenen beceri ve sorumluluklar aşağıda yer almaktadır. Oyun programcıları:

  • Java, C+, C++, Python, Swift, JavaScript gibi popüler video oyun geliştirme programlama dili konusunda akıcıdır.
  • Bilgisayar kontrollü ögelerin tepkilerini belirleyen yapay zekayı (AI) geliştirir.
  • Bir video oyununun zorluk seviyesini kontrol eden bilgisayar kodunu yazar
  • Xbox Live gibi bir ağ üzerinden çok oyunculu oyunun kullanılmasını sağlayan kodu geliştirir.
  • Nesnelerin video oyun ortamında nasıl etkileşime girdiğini kontrol eder ve oyun fizikini test edip ve geliştirir.
  • Vizyonlarını oyuna doğru bir şekilde dahil etmek için oyun sanatçıları ve tasarımcılarla yakından çalışır.

Video Oyun Tasarımcısı Eğitim Gereksinimleri

Video oyun tasarımcısı eğitimi gereksinimleri, oyun tasarım iş uzmanlığınıza göre değişir. Oyun tasarımı eğitim programları, tasarım, sanat ve programlama olmak üzere üç ana disipline odaklanır. Kişisel ilgi alanlarınız, tutkularınız ve çalışma hedefleriniz, hangi video oyun tasarım eğitim programının, istediğiniz işe alabilmenin en uygun olduğunu belirleyecektir. İşte oyun tasarım uzmanlığı ile video oyun tasarımcısı eğitimi gereksinimlerinin dökümü:

Video Oyunu Tasarımcısı

Oyun tasarımı veya yaratıcı yazarlığın bir üniversite derecesi veya sertifikası, bir video oyun tasarımcısı olarak işe alınmanıza yardımcı olacaktır. Bir video oyun tasarımcısı eğitim programında aranacak beceriler arasında oyun teorisi, hikaye anlatımı ve storyboard, oyun planlama ve strateji, yaratıcı içerik yazma, beyin fırtınası ve yaratıcı düşünme ve oyun tasarımı proje yönetimi bulunur.

Video Oyun Programcısı

Oyun tasarımı programlama işleri için, eğitim gereksinimi tipik olarak video oyun geliştirme, bilgisayar bilimleri, yazılım mühendisliği, mobil uygulama geliştirme, oyun ve simülasyon programlama veya benzeri program odaklı çalışma alanlarında lisans derecesidir. Video oyun programcıları, Java, C ve C ++ gibi video oyun tasarımında yaygın olarak kullanılan nesne tabanlı programlamaya (OOP) uygun akıcı olmalıdır.

Bu bilişim mesleğinde Ulusal ve Uluslar arası faydalanabilecek eğitim platformları ve sınıf içi eğitim alabileceğiniz eğitim merkezleri için tıklayınız.

Video Oyunu Sanatçı

Oyun sanatları işleri için eğitim gereksinimleri ideal olarak özel bir 2 veya 4 yıllık oyun sanatları derecesi içerir, ancak pek çok durumda geleneksel sanat okulu derecesi kabul edilebilir. Video oyun sanatçıları karakter, ortam gibi oyun unsurlarına bu becerileri uygulayabilmeleri için öncelikle geleneksel sanat tekniklerini ve ilkelerini (şekil, perspektif ve renk teorisi gibi) ustalıkla kullanmalıdırlar. Potansiyel bir video oyun sanatçısının en önemli özelliği kendi tasarım portföyüdür; Portföyünüz ne kadar güçlü ve daha alakalıysa, işi bulmak için örgün eğitiminize güvenmek zorunda kalmazsınız. Adobe Flash gibi modern grafik tasarım ve bilgisayar animasyon yazılımlarını etkin bir şekilde kullanma yeteneği, bir video oyun sanatçısı olarak işe alınmanıza da yardımcı olacaktır.

Video oyunları popülaritesi her geçen gün yüksek seviyede olan okullar, oyun tasarım eğitim programlarını 3D modelleme, karakter animasyonu, dünya tasarımı, storyboard, simülasyon programlama ve benzeri konularla geliştiriyor.

Oyun Dizayn Stüdyoları yeni eleman alımlarında neler arıyor?

Oyun stüdyoları, oyun oynamayı seven tasarımcıları arar, çünkü gerçek oyuncular bir video oyununun neyin iyi, kötü, çirkin veya inanılmaz olduğunu fark eder. Güçlü problem çözme becerileri, video oyun oluşturma süreci zorluklar ve tuzaklarla dolu olduğu için oyun tasarımcıları için kilit unsurlardır. Bir video oyun tasarımcısı olarak başarılı olmak için, sabredip bu sorunları çözmek için uzun saatler ve fazla mesai yapmak için istekli olmalısınız. Başarılı video oyun tasarımcıları, bir takımın bir parçası olarak iyi çalışabilme becerisine ihtiyaç duyar, çünkü video oyunları yoğun bir işbirliği ortamıdır.

Video Oyunları Tasarımcısı Ücretler 2023

Bilişim sektöründe Lisans ve Yüksek Lisans mezunları Video Oyunları Tasarımcısı kadrosunda çalışabilmektedir. Çok iyi derecede İngilizce bu alanda gereklidir. Bu meslekte çalışanların 2023 ücret beklentileri ve işveren tahminlerine aşağıdaki butonlar ile erişebilirsiniz.

by nsaral nsaral Yorum yapılmamış

Grafik Tasarımcı

Grafik Tasarımcılar; mesaj ileten, görsel açıdan çekici grafikler yaratmak için yaratıcılığı ve teknolojiyi birleştiren kişilerdir.

Yaratıcıysanız; renk, kompozisyon için iyi bir gözünüz varsa ve teknolojiyi seviyorsanız, grafik tasarımcılık kariyer yolu sizin için uygun olabilir. Grafik tasarımcıların görevleri, web sayfalarını tasarlamak, kataloglar ve bültenler düzenlemek, logolar tasarlamak, şirketin veya müşterilerin web, basılı ve etkileşimli materyalleri tasarlamayı içerir. Üst düzey grafik tasarımcıları görselleri biçimlendirir ve ürünlere sanatsal yön verir. InDesign veya Photoshop gibi yazılımlar kullanarak, hem basılı hem de dijital medya platformları için pazarlama materyalleri geliştirir ve her kampanyaya bir tema sunar.

İyi tasarlanmış grafiklere (ve yetenekli grafik tasarımcılarına) olan talep her zaman yüksektir. Grafik Tasarımcılar web tasarımı ve multimedya reklamcılık kampanyalarından, yayıncılık ve paket tasarımına kadar birçok alanda tasarım yapmak durumundadırlar. Bilinçli şirketler marka oluşturma girişimlerinden iyi grafik tasarımcılar ile çalışmak isterler. Özellikle son yıllarda şirketlerin sosyal medya hesapları için de birçok grafiğe ihtiyaç duymaları bu alanı daha popüler hale getirmektedir.

Grafik tasarım eğlenceli bir iş olsa da, grafik tasarımcısı kariyerinin hafife almamalıdır. Başarılı bir tasarımcı olmak için, öğrenme planını dikkatle uygulamalı, sürekli olarak en yeni dijital tasarım teknolojilerine ayak uydurma ve iş portföyünü geliştirme odaklı çalışmalıdır. Grafik tasarımcının yeni projelerde yer alması daha önce çalıştığı projelerden alınacak olan geri bildirime bağlı olarak gerçekleşir. Bir projede başarılı bir çalışma sergileyen tasarımcıyı yeni işler hızla bekler.

 

Becerileri ve Sorumlulukları

Grafik tasarımcılarından istenen beceri ve sorumluluklar aşağıda yer almaktadır.:

  • Web sitelerini, e-posta ve bülten şablonlarını ve sosyal medya sayfalarını tasarlama.
  • Dergiler, broşürler ve diğer basılı yayınlar için düzenleme.
  • Kurumsal logolar, kartvizitler ve şirket antetli kağıtları tasarlama.
  • PowerPoint ve benzeri programlar ile kurumsal sunum düzenini geliştirme.
  • Halka açık sergiler için tanıtım görüntüleri ve işaretler hazırlama.
  • Web sayfaları için banner reklamları ve zengin medya pazarlama kampanyaları oluşturma.
  • Reklam Yazarları, Yaratıcı Yönetmenler ve Pazarlama Yöneticileri ile yakından çalışma.
  • Adobe’nin Creative Suite’teki (örneğin, Photoshop, Dreamweaver, Flash, InDesign, Illustrator, Encore ve Acrobat) dijital ortam ve tasarım ürünlerini yaratıcı kullanabilme.
  • CSS ve HTML bilgisi, Quark ve QuarkXpress ile tasarım becerisi.
  • UI/UX Tasarım yeteneği, Digital typography bilgisi.
  • VR (sanal gerçeklik), AR (artırılmış gerçeklik), karışık gerçeklik ve AI (yapay zeka) dahil olmak üzere tasarım bilgisi.

Eğitim Gereklilikleri

Grafik tasarım, güzel sanatlar yada benzer bir çalışma alanından mezun veya lisansüstü bir eğitim, çoğu grafik tasarım pozisyonu gereklidir. Elle tutulur grafik tasarım deneyimi aynı derecede önemlidir. Bu nedenle, nasıl öğrendiğiniz veya nereden öğrendiğinize bakılmaksızın, en iyi tasarım projelerinizden oluşan kapsamlı bir portföy tutmaya özen gösterin. Mesleki grafik Tasarımcılar, çalışmalarını muhtemel müşterilere ve işverenlere sergilemektedirler.

Web ve multimedya grafik tasarımcıları için talep arttıkça, kolejler ve özel tasarım okulları, 3D bilgisayar animasyonu, interaktif medya, web uygulaması tasarımı ve dijital fotoğrafçılık gibi modern dijital tasarım konularında kurslarla derece ve sertifika programlarını güçlendirmektedir. En son grafik tasarım yazılımlarındaki beceri ve uzmanlık da hayati önem taşır; özellikle grafik tasarım programlarının en saygın ve en çok kullanılan koleksiyonu olan Adobe Creative Suite serisi programlara hakim olması beklenir. Prospektif baskı tasarımcıları Adobe Illustrator, InDesign, Photoshop ve Acrobat Pro’yu iyi öğrenmeli ve kullanmalıdır. Web tasarım alanında çalışacak grafik tasarımcılar ise Adobe Photoshop, Dreamweaver, Flash ve Fireworks uygulamalarına odaklanmalıdır.

Bu bilişim mesleğinde Ulusal ve Uluslar arası faydalanabilecek eğitim platformları ve sınıf içi eğitim alabileceğiniz eğitim merkezleri için tıklayınız.

How to become a graphic designer without going to university – Link

How to become a graphic designer – Link

Grafik Tasarımcı Ücretler 2023

Bilişim sektöründe Meslek Yüksek Okulu, Lisans ve Yüksek Lisans mezunları Grafik Tasarımcısı kadrosunda çalışabilmektedir. Orta derecede İngilizce bu alanda gereklidir. Bu meslekte çalışanların 2023 ücret beklentileri ve işveren tahminlerine aşağıdaki butonlar ile erişebilirsiniz.

by nsaral nsaral Yorum yapılmamış

Bilişim Güvenlik Uzmanı

Bilişim Güvenlik Uzmanları bir kuruluşun bilgi sistemini savunurlar. Günümüzde hızla tırmanan tehditler ve karmaşık siber savaşın içinde, organizasyonların saldırganlarla mücadelede ve bilgi varlıklarını korumada dikkatli olması gerekir. Bilişim güvenlik uzmanları, güvenli bilgisayar sistemlerini tasarlamak ve uygulamak için siber güvenlik tehditleri, teknolojileri ve karşı önlemler hakkında derinlemesine bilgi sahibi olurlar.

Bilişim güvenlik uzmanları, siber saldırıları önlemek, teknik ve teknik olmayan çalışanları bilgisayar güvenliğinde eğitmek, güvenlik ihlalleri için ağları izlemek ve başarısız saldırılara karşı uygun önlemlerle kaçınılmaz olarak yanıt vermek için güvenlik yazılımları kurar, yapılandırır ve yükseltir. Bazı  bilişim güvenlik uzmanları bilgisayar suçları soruşturmasında uzmanlaşmaktadır; Bu eğitimli güvenlik uzmanları, siber suçların kovuşturmasında kullanılmak üzere kanıt toplamak için en yeni adli tıp donanım ve yazılımlarını kullanmaktadır.

Bilgisayar güvenlik uzmanları için iş gücü talebi, kurumlar, okullar, tıbbi kurumlar, kamu kuruluşları ve devlet kurumları da dahil olmak üzere birçok kurum tarafından gelmektedir.

Becerileri ve Sorumlulukları

Bilişim Güvenlik uzmanları için aşağıdaki beceri ve sorumluluklar istenmektedir. BT güvenlik uzmanları:

  • Bilgisayar dosyalarını yetkisiz değişiklik, imha veya ifşaya karşı korumak için planlar geliştirir.
  • Bilgisayar anti-virüs ve kötü amaçlı yazılımdan koruma sistemlerini seçer, uygular, izler ve yükseltir.
  • İletim sırasında gizli bilgileri gizlemek için veri aktarımlarını şifreler ve güvenlik duvarları oluşturur.
  • Yetkisiz kullanıcıların hassas veri dosyalarından erişmesini önlemek için şifre doğrulamasını uygular.
  • Yeni yazılımları dahil etmek, hataları düzeltmek ve kullanıcı erişim durumunu değiştirmek için güvenlik dosyalarını değiştirir.
  • Veri işleme faaliyetleri ve güvenlik önlemleri ile ilgili risk değerlendirmeleri ve testlerini yapar.
  • İşçileri bilgisayar güvenliği konusunda eğitir ve güvenlik bilinci, güvenlik protokollerini geliştirir.
  • Paylaşılan kurumsal ağdaki tüm önemli verilerin doğru ve güncel yedek dosyalarını saklar.
  • Bilgisayar adli tıp uzmanlarından oluşan Bilişim güvenlik uzmanları, siber suçları kovuşturma kanıtı toplamaktadır.
  • Bilgisayar adli tıp uzmanları bir araştırmacı laboratuvarı kurabilir ve çalıştırabilir ve bilgisayar suç mahallerini işleyebilir.

Eğitim ve Deneyim Gereklilikleri

Bilişim güvenlik uzmanlık görevleri için işe alım yetkilileri, genellikle bilgi güvenliği, bilgisayar bilgi sistemleri, ağ güvenliği, bilgisayar bilimleri veya ilgili bir çalışma alanında en az bir lisans derecesi ne sahip kişileri tercih ederler.

Bilişim güvenlik uzmanı eğitim programında aranacak özel beceriler; ağ ve ağ güvenliği, işletim sistemi yönetimi, iş sürekliliği ve felaket kurtarma, saldırı tespiti, donanım ve yazılım yapılandırması, risk yönetimi ve bilişim hukuku olmasını içerir. BT güvenlik uzmanları; teknik ve teknik olmayan personeli bilgisayar güvenlik protokolleriyle eğitmekten ve onlara bilgi güvenliği bilincini arttırma ile ilgili eğitimler vermekten de sorumlu olduğu için güçlü iletişim becerilerine ihtiyaç duyarlar.

  • BT stratejisi, kurumsal mimari ve güvenlik mimarisi uygulamaları ve yöntemleri deneyimi.
  • Risk değerlendirme prosedürleri, politika oluşturma, role dayalı yetkilendirme yöntemleri, kimlik doğrulama teknolojileri ve güvenlik saldırısı patolojileri bilgisi.
  • TCP / IP, bilgisayar ağları, yönlendirme ve anahtarlama, yönlendirici, anahtar ve VLAN güvenliği ve kablosuz güvenlik teorik ve pratik bilgisi.
  • Ağ ve web ile ilgili protokolleri (örneğin, TCP / IP, UDP, IPSEC, HTTP, HTTPS, yönlendirme protokolleri vb.) bilgisi.
  • Güvenlik duvarı ve saldırı tespit / önleme protokolleri deneyimi.
  • Çevre güvenlik kontrolleri – güvenlik duvarı, IDS / IPS, ağ erişim kontrolü ve ağ segmentasyonu bilgisi.
  • Uygulama güvenliği ve şifreleme teknolojileri bilgisi.
  • Gelişmiş Kalıcı Tehditler Advanced Persistent Threats (APT), kimlik avı ve sosyal mühendislik, ağ erişim denetleyicileri (NAC), ağ geçidi kötü amaçlı yazılımdan koruma ve gelişmiş kimlik doğrulama teknolojileri bilgisi.
  • Üçüncü taraf denetimi ve bulut riski değerlendirme yöntemleri bilgisi.
  • Performans ayarlama görünümleri, dizinler, SQL ve PLSQL bilgisi.
  • Güvenli kodlama uygulamaları, etik hackleme ve tehdit modelleme teknikleri bilgisi.
  • DNS, yönlendirme, kimlik doğrulama, VPN, proxy hizmetleri ve DDOS azaltma teknolojileri ile ilgili güvenlik kavramları bilgisi.
  • Alt ağ, DNS, şifreleme teknolojileri ve standartları, VPN’ler, VLAN’lar, VoIP ve diğer ağ yönlendirme yöntemleri deneyimi.
  • PCI, HIPAA, NIST, GLBA ve SOX uyumluluk değerlendirmeleri bilgisi.
  • IDS / IPS, sızma ve güvenlik açığı testi deneyimi.
  • C, C ++, C #, Java ve / veya PHP programlama dilleri bilgisi
  • Windows, UNIX ve Linux işletim sistemleri.
  • ISO 27001/27002, ITIL ve COBIT çerçeveleri (Framework) deneyimi.

Bu bilişim mesleğinde Ulusal ve Uluslar arası faydalanabilecek eğitim platformları ve sınıf içi eğitim alabileceğiniz eğitim merkezleri için tıklayınız.

network-2

Network & Güvenlik Mesleki Bilgi

Network Engineering Description & Definition – Link

CompTIA IT Certification RoadMap – Image

CompTIA Network & Security RoadMap – Image

How to Become a Network Engineer – Link

How to Become a Cybersecurity Engineer – Link

Bilgisayar Güvenlik Uzmanı Ücretler 2023

Bilişim sektöründe Bilgisayar Güvenlik Uzmanı kadrosunda çalışabilmek için Lisans veya Yüksek Lisans mezunu olabilmeniz ve 5 yıl tecrübe gerekir. Çok iyi derecede İngilizce bu alanda gereklidir. Bu meslekte çalışanların 2023 ücret beklentileri ve işveren tahminlerine aşağıdaki butonlar ile erişebilirsiniz.

Kullanılan Cihazlar

Ağ teknolojileri alanında kullanılan araç, gereç ve ekipmanlar: (Büyük resim için tıklayınız)

by nsaral nsaral Yorum yapılmamış

Bilgisayar Sistem Analisti

Bilgisayar Sistemleri Analistleri, bilişim teknolojileri hedeflerini belirlemek için gerekli çözümlerini yönetir. Sistemleri analistleri bilişim teknolojilerideki “büyük resim” düşünürler. Hem iş hem de teknolojiyi anlayan bu profesyoneller, bir kuruluşun mevcut bilgisayar sistemleri ve prosedürlerini analiz eder ve verimliliği artırmak, maliyetleri düşürmek ve diğer iş hedeflerini gerçekleştirmek için stratejik değişiklikler önermektedirler. Pek çok sistem analisti, kişisel olarak bilgisayar sistemleri güncellemelerini tasarlayan ve kodlayan yetenekli geliştiriciler/tasarımcılardır veya programlama geçmişi olmayan analistler değişiklikleri uygulamak için yazılım geliştiricileri ile iletişime geçerler.Sistem analistinin temel amacı, kuruluşun bilişim teknolojileri harcamalarının yatırım getirisini en üst düzeye çıkarmaktır. Görevleri; bilgisayar sistemi performansını izleme, maliyet fayda analizlerine dayanan yeni teknolojiler bulma ve tedarik etme, yeni bilgisayar sistemlerini tasarlama, geliştirme ve performansı optimize etmektir. Tüm bunları yanı sıra analist uygulamadan sonraki problemleri gidermek için kullanıcılar ile yakın işbirliği yapmalıdır.

Yapılan bir araştırma analistlerin son yıllarda ciddi bir oranda istihdam edildiklerini gösteriyor. Bu sayede bilgisayar sistemleri analistleri, en hızlı büyüyen BT meslekleri arasında yerini aldı. Üniversiteler ve özel bilgisayar okulları, sistem analisti eğitimi ve lisans programı sunmaktadır.

Becerileri ve Sorumlulukları

Bilgisayar sistemleri analistleri için tipik günlük görevler ve talep üzerine istekleri gerçekleştirmeye yönelik aşağıdaki beceriler ve sorumluluklar bulunmalıdır. Sistem analistlerinden istenen beceri ve sorumluluklar aşağıda yer almaktadır.

  • Sistem gereksinimlerini ve iş hedeflerini tanımlamak için yönetici ve son kullanıcılarla yakın işbirliği yapma.
  • Bilgisayar sistemlerinin etkinliğini analiz etme ve BT verimliliğini artırmak için stratejiler geliştirme.
  • Yeni bilgisayar uygulamalarının tasarımında, geliştirilmesinde ve mevcut uygulamaların geliştirilmesinde yardımcı olma.
  • Bir kuruluşun bilgi teknolojisi harcamalarını artırmak için çeşitli girişimlerde bulunma.
  • Satın alma kararlarını desteklemek için olası bilgisayar sistemi yükseltmeleri için maliyet fayda analizlerini gerçekleştirme.
  • Sistem geliştiricileri ve mühendislerine yön vermek için sistem modelleri, diyagramlar ve çizelgeler oluşturma.
  • Son kullanıcılara yeni ve değiştirilmiş bilgisayar sistemleri için yönlendirme ve eğitim alma imkanları sağlama.
  • Yeni sistemlerin dağıtım, özelleştirme ve uygulama sonrası sorun gidermede yardımcı olma.
  • Analistlerin her bir teknoloji parçası hakkında derin uzmanlığa sahip olmaları beklenmez. Sistem analistleri, BT süreçlerinin ve bileşenlerinin (donanım, yazılım ve ağlar gibi) diğer iş hedeflerine nasıl etkileşime girdiğini üst düzey kavrama yeteneğine sahip olmalıdırlar.

Eğitim Gereklilikleri

Çoğu işveren, sistem analisti başvuranlarının, bilgisayar sistemleri analizi, bilgisayar bilimleri, bilgisayar bilgi sistemleri, yönetim bilgi sistemleri (MIS), iş zekası veya benzeri bir çalışma alanında en az bir lisans derecesine sahip olmasını şart koşar. Bu alan hem iş hem de BT ile ilgilendiği gibi, bazı sistem analiz pozisyonları, tercihen bilgi sistemleri veya teknoloji yönetimi gibi teknik odaklı bir İşletme Yüksek Lisansı (MBA) gerektirir. Hangi eğitime sahip olursa olsunlar analistler, kariyerleri boyunca, rekabetçi kalmaları ve gelişmekte olan ve yenilikçi teknolojileri takip etme konusunda kendilerini geliştirmeye duyarlı olmalıdırlar.

Bir sistem analizi eğitim programında katılımcılarda aranabilecek beceriler arasında; iş zekâsı analizi, teknoloji yönetimi, yazılım geliştirme, işletme ve bilgi sistemleri yönetimi, veri işleme, proje yönetimi, iş sistemleri entegrasyonu, risk yönetimi ve özel beceriler bulunur. Sistem analistleri, seçtikleri alanın iş dünyasını da öğrenmelidir. Örneğin, bir bankada çalışacak sistem analisti finans alanında eğitim alması gerekirken, bir hastanede çalışacak adayın sağlık bilgisi konusunda hızlı bir eğitimden geçmesi öngörülür. Lisans eğitimi alırken özellikle seçmeli dersleri belirlerken ileride çalışmayı düşündüğünüz sektörü göz önünde alarak tercihler yapmalısınız.

Bu bilişim mesleğinde Ulusal ve Uluslar arası faydalanabilecek eğitim platformları ve sınıf içi eğitim alabileceğiniz eğitim merkezleri için tıklayınız.

Bilgisayar Sistem Analisti Ücretler 2023

Bilişim sektöründe Bilgisayar Sistem Analisti kadrosunda çalışabilmek için Lisans veya Yüksek Lisans mezunu olabilmeniz ve belirli bir tecrübeniz olması gerekir. Çok iyi derecede İngilizce bu alanda gereklidir. Bu meslekte çalışanların 2023 ücret beklentileri ve işveren tahminlerine aşağıdaki butonlar ile erişebilirsiniz.

by nsaral nsaral Yorum yapılmamış

Bilişim Proje Yöneticisi

Bilişim Proje Yöneticileri büyük ölçekli teknoloji projelerini yönetir. Bilişim proje yöneticileri, sistem yükseltmeleri ve teknoloji dağıtımları gibi karmaşık teknik projelerin zamanında, bütçeye göre tamamlanmasını sağlar. Bu profesyoneller, bilişim teknolojileri projelerini başarıyla tamamlamak için iç proje ekibinin, üçüncü taraf çalışma ekiplerini ve danışmanların çalışmalarını planlar / koordine eder.

Artan sayıdaki kuruluş, işi ilk kez gerçekleştirmek için uzmanları ve proje tabanlı yöntemleri tercih ettiğinden, bilişim teknolojileri proje yönetimi becerileri yüksek talep görüyor. Bu alanda belirli bir süre görev yapan kişiler daha üst kademedeki görevlere hızlı geçiş yapabilmektedirler.

Becerileri ve Sorumlulukları

Bilişim proje yöneticileri için talep edilen beceri ve sorumluluklar aşağıda bulunmaktadır.

  • Bilişim proje yöneticileri, teknoloji projelerini zamanında, bütçenin altında ve kapsam dahilinde planlar, uygular ve sonuçlandırır.
  • Bilişim proje yöneticileri, büyük ölçekli bilişim teknolojileri projeleri için bir iş arıza yapısını geliştirir ve yönetir.
  • Bilişim yöneticileri, bir projenin amaçlarını, teknolojilerini, sistemlerini, programlarını, bütçesini açıklayan proje planları yazarlar.
  • Bilişim proje yöneticileri maliyet fayda veya yatırım getirisi (ROI) analizlerini içeren proje planları geliştirir.
  • Bilişim proje yöneticileri, proje personelinin işe alınmasını koordine eder ve görev, sorumluluklarını belirler.
  • Bilişim proje yöneticileri, teknoloji projeleri için bütçeleri ve sonraki bütçe güncellemelerini geliştirir ve yönetir
  • Bilgi teknolojisi proje yöneticileri, proje yönetimi kavramlarını ve en iyi uygulamalarını anlar.
  • Bilişim proje yöneticileri, proje durumu raporları oluşturmak için performansı ve eğilimleri izler, analiz eder ve özetler.
  • Bilişim proje yöneticileri, proje personeli ve üst yönetim ile statü ve uygulama toplantıları düzenler.
  • Başarılı bilişim proje yöneticileri, projenin başarısı için hayati önem taşıyan iş ilişkileri kurar, geliştirir ve geliştirir.

Eğitim Gereklilikleri

Bilişim yöneticileri genelde en az bir lisans derecesine sahipken, bazı işverenler proje yöneticilerinin yüksek lisans diplomasına sahip olmasını ister. Bilişim yönetiminde veya işletme yüksek lisans (MBA) gibi bir alanda uzmanlaşmış yüksek lisans programı genellikle idealdir. Bunun yanı sıra işletme dışı, yönetim odaklı bir alanda lisans üstü eğitim alan kişiler de bu alanda çalışabilirler.

Bu bilişim mesleğinde Ulusal ve Uluslar arası faydalanabilecek eğitim platformları ve sınıf içi eğitim alabileceğiniz eğitim merkezleri için tıklayınız.

Bilişim Proje Yöneticisi Ücretler 2023

Bilişim sektöründe Bilişim Proje Yöneticisi kadrosunda çalışabilmek için Lisans veya Yüksek Lisans mezunu olabilmeniz ve belirli bir tecrübeniz olması gerekir. Çok iyi derecede İngilizce bu alanda gereklidir. Bu meslekte çalışanların 2023 ücret beklentileri ve işveren tahminlerine aşağıdaki butonlar ile erişebilirsiniz.

by nsaral nsaral Yorum yapılmamış

Bilgisayar Programcı ve Yazılım Destek Uzmanı

Bilgisayar Programcıları yazılımların çalışmasını sağlayan kodları yazarlar. Bilgisayar programcıları, yapılacak görev ve işleri bilgisayarların anlayabileceği ve yorumlayabileceği mantıksal talimatlara uyarak bir betiğe dönüştürür. Özetle bilgisayar programcıları bilgisayar sistemleri ve uygulamaları yapar.

Başarılı bilgisayar programcıları, her dilde belirli bir güçlü yan olduğu için güçlü ve çok yönlü programlar oluşturmak için birlikte birden fazla dil kullanabilirler. Örneğin, Facebook, ön uç için PHP, JavaScript, CSS ve XHP kullanılarak kodlanmıştır; C, C ++, Python ve Java arka uç için; Facebook sohbet için Erlang; ve sırasıyla Facebook’un iPhone ve Android uygulamaları için Objective-C & Java kullanılmıştır.

Günümüz iş piyasasında aranan programlama dilleri arasında Java, C #, C ++, Objective-C, PHP, Python, Perl, Ruby ve ASP.Net bulunmaktadır. HTML, CSS ve JavaScript, World Wide Web’in yapı taşlarıdır. Dolayısıyla teknik olarak önemli olan programlama dilleri değil, bunların herhangi bir programcı için vazgeçilmez ve pazarlanabilir nitelikte olan programlama dilini kullanma becerileridir.

Becerileri ve Sorumlulukları

Tipik günlük aktiviteler ve bu pozisyon için talep üzerine beceriler aşağıdakileri içerir. Bilgisayar programcılarından istenen beceri ve sorumluluklar aşağıda yer almaktadır.

  • Karmaşık teknik bilgiyi analiz etmek, yazılım ve iş gereksinimlerini analiz ederek mevcut veritabanı mimarisiyle uyumunu değerlendirme.
  • Kodu çeşitli dillerde, örneğin C, C# veya VB.Net, C ++, Java veya Pyhton,  kullanarak program yazma deneyimi.
  • PHP, HTML&CSS, JavaScript, jQuery bilgisi. (Hangi programlama dillerini öğrenmeliyim?)
  • ASP.NET WebForm, MVC, Web API, Java bilgisi.
  • GitHub sürüm kontrol deneyimi.
  • Kaynak kod ve sürüm takibi deneyimi olmak, sorun gidermek, hata ayıklama sorunların/sürümlerin açık ve ayrıntılı teknik şartname ve dokümantasyonunu hazırlama.
  • Güncelleme, performansı optimize etme ve mevcut programların işlevselliğini geliştirme.
  • Karmaşık bilgisayar sistemleri ve iş uygulamaları tasarlamak için ekip çalışması yapabilme.
  • Hata ayıklama denilen bir süreçte dikkatli bir şekilde test etme ve hataları düzeltme.
  • Kodlama işlerini hızlandırmak için parçacıkları (yaygın olarak kullanılan kodun önceden tanımlanmış bölümlerini) oluşturma ve kullanma.
  • İş arkadaşlarının süreçlerini izleyebilmesi için kodlama projelerine ayrıntılı yorumlar ekleme.
  • Projeleri kapsam dahilinde tutmak için yazılım geliştiricileri, uygulama mimarları ve mühendislerle yakın işbirliği yapma.
  • Veri tabanını tasarlamak, kurmak, bakım ve bütünlüğü için onarımını yapmak, veri tabanı stratejilerinin tasarımını ve gelişimini doğrulamak, veri tabanı performansını ve kapasitesini takip etmek, geliştirmek ve gelecekte ortaya çıkarak ihtiyaçları planlamak, büyük ilişkisel veri tabanları tasarlamak, kurmak izlemek sistem entegrasyonunu sağlama.
  • Veri odaklı uygulamalar oluşturmak için veritabanı geliştirme becerilerini, örneğin MySQL, SQL Server ve Oracle’ı kullanma.

Yazılım Destek Uzmanı

Yazılım destek uzmanı; bilgisayar programlarını, yazılımları ve otomasyon çözümlerini projelendirmek yoluyla bilişim desteği sunan ve yazılım uygulamalarının kullanımı üzerine eğitim veren, bu alanda karşılaşılan sorunlara çözüm önerileri sunan kişilere verilen unvandır.

Yazılım destek uzmanı, internet tabanlı uygulamalar konusunda gerekli bilgi ve tecrübelerle destek sağlamaktadır. Yazılım destek uzmanının bazı görev ve sorumlulukları ise şöyledir:

  • Uygulama yazılımlarının geliştirilmesini ve çalıştırılmasını yürütmek,
  • Yazılımların iyileştirilmesi veya otomatize edilmesi için mevcut süreçleri incelemek,
  • Yazılımlarla ilgili tespit edilen kullanıcı ve sistem ihtiyaçlarını dokümante etmek ve ihtiyaç duyulan tasarımları geliştirmek,
  • Uygulama yazılımlarının kullanıcı hesaplarının açılması ve yetkilendirilmesi işlemlerini yürütmek,
  • Mevcut veri tabanlarının yedeklenmesi işlemlerini düzenli olarak yapmak,
  • Yazılımların etken ve verimli kullanılmasını sağlamak için kullanıcılara eğitim vermek ve kullanım kılavuzları oluşturmak,
  • Uygulama yazılımları ile ilgili sorunları gidermek, kullanıcılardan gelen soru ve istekleri cevaplamak, gerektiğinde ilgililere yönlendirerek takip etmek.

Yazılım destek uzmanı olabilmek için üniversitelerin Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği gibi bilgi teknolojileri ile ilgili bölümlerden eğitim almış olmak gereklidir. Çeşitli kurslar ve seminerlerden alınan sertifikalar adaylara büyük kolaylık sağlamaktadır. En önemlisi adayların kendilerini sürekli geliştirebilmesi ve yazılım sistemleriyle alakalı her türlü gelişmeleri takip etmesi gerekmektedir.

Eğitim Gereklilikleri

Programlama deneyimi, bu mesleği yapacak olan kişilerin olmazsa olmazıdır. İşe alım yöneticileri, en iyi bilgisayar programlama projelerinizin ve uygulamalarınızın örneklerini içeren bir portföy görmek isteyecektir. Bu alana yeni girenler, gerekli programlama dillerini öğrenebilir ve akredite bir lisans programı veya bilgisayar programcılığı, web geliştirme, bilgisayar bilimi veya ilgili program odaklı bir alanda uzmanlaşmış bir sertifika ile bir portföy oluşturmaya başlayabilir. Kişiler programlama alanında meslek liselerinin ilgili bölümünde bir alt yapı oluşturup lisans seviyesinde bir eğitim imkânı elde edemiyorsa önlisans düzeyinde programlama alanında bir eğitim alabilirler.

Bir bilgisayar programlama eğitim programında aranabilecek beceriler; Java, C, C ++, Visual Basic, Objective-C, PHP, vb gibi sıcak dillerde HTML, CSS ve JavaScript (web sayfalarının temel yapı taşları) Python ve Perl, bilgisayar sistemleri tasarım ve analizi, ilişkisel veritabanı tasarımı yapabilmektir. Ayrıca, bu yeterlikler düşük fiyatlı bilgisayar programcılarından farklılaşmaya yardımcı olacağından etkin sözlü / yazılı iletişim ve e-posta yazma gibi beceri kurslarını seçmeniz önerilir. Kalite odaklı işverenler bu becerileri fark edecek ve değerlendirecektir.

Bu bilişim mesleğinde Ulusal ve Uluslar arası faydalanabilecek eğitim platformları ve sınıf içi eğitim alabileceğiniz eğitim merkezleri için tıklayınız.

sw_roadmap

Front-End, Back-End & DevOps Developer Roadmap

Yazılım geliştirici meslekleri temel tanımları eğitim yol haritası.

https://nar-tanesi.org/front-back-devops/

Bilgisayar Programcı Ücretler 2023

Bilişim sektöründe Meslek Yüksek Okulu ve Lisans mezunları Bilgisayar Programcı kadrosunda çalışabilmektedir. İyi derecede İngilizce bu alanda gereklidir. Bu meslekte çalışanların 2023 ücret beklentileri ve işveren tahminlerine aşağıdaki butonlar ile erişebilirsiniz.

Top