Çalışan Beklentileri

2023 Yılı Bilişim Sektörü Ücret Artışları

by nsaral

Tübider Bilişim Sektörü Derneği “Bilişim Teknolojileri Meslek Seçimi ve Ücretler” araştırması ilk olarak 2013 yılında Mesleki Yeterlilik Kurumu bilişim meslekleri standartları ve yeterlilikleri çalışması çerçevesinde yapılmıştır. 2017, 2019, 2021 ve daha sonra 2022 Aralık ayında tekrarlanan araştırma 4,000’den fazla profesyonel ve 220’den fazla şirket çalışanları üzerinde yapılan anket çalışmalarına dayalıdır.

2023 yılı için tekrarlanan araştırma ile ücret zamları Aralık 2022’de yeni bir anket çalışması sonucu yeni beklentiler ve işverenlerin tahminleri şeklinde ayrı ayrı irdelenmiştir. Aşağıda, 2021 ve 2022 Aralık ayında yaptığımız çeşitli anket sonuçlarından derlediğimiz 2023 yılı Bilişim Teknolojileri alt meslekleri için beklenen ortalama ücret artışları görülmektedir. İşveren tahminleri yapay zeka ile belirlenen “Bilişim Sektöründe Kim Ne Kadar Maaş Alır” çalışmamızda bulunabilir.

2022 yılı ortasında, asgari ücretin artması sürecinde, bilişim sektöründe de % 30-40 ortalama bir ücret artışı olmuştur. Araştırmada bu parametre de değerlendirilerek ele alınması gerekmiştir. Aşağıdaki ücret artışları ise sadece 2022 yılı ortasından 2023 yılı Ocak ayına olan ücret beklentilerindeki artışları göstermektedir.

Ortalama Ücret Artışları (Çalışan Beklentileri)

Donanım, Network ve Güvenlik

Donanım Teknisyeni 49%
Network Teknisyeni 54%
Network/Sistem Yöneticisi 59%
Network Mimarı/Bulut/Wireless Mühendisi 64%
Bilişim Güvenlik Uzmanı 77%
Elektronik Mühendisi 64%
Bilgisayar Mühendisi 57%
Mekatronik/Robotik Mühendisi 67%

Yazılım, Tasarım ve Veri İşleme

Front End Geliştirici 62%
Grafik/Medya Tasarımcı 63%
Video Oyunları Geliştirici 79%
Yazılım Geliştirici/Mühendisi 84%
Back-End / Full Stack Geliştirici 87%
Yazılım Test Uzmanı/DevOps 81%
Mobil Uygulama Geliştirici 87%
Veri Tabanı Yöneticisi 79%
Veri Bilgini/Analisti 87%
Büyük Veri/Yapay Zeka Mühendisi 95%

Uygulamalar, Yönetim ve Eğitim

Bilişim Satış Sorumlusu 56%
Bilişim Ürün Yöneticisi 59%
Sistem Analisti 66%
İş Analisti/İş Zekası Uzmanı 69%
Proje Yöneticisi 64%
Bilişim Teknolojileri Müdürü 56%
Bilişim Teknolojileri Öğretmeni 54%

1957 doğumlu M.Niyazi Saral, 1981 yılında İTÜ’den Elektronik Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. Aynı üniversitede 2 yıl öğretim görevlisi olarak çalışan Niyazi Saral 1981 yılından beri sektörde mühendis ve yönetici olarak çalıştı. Evli ve iki çocuk babası Niyazi Saral kendi mesleği dışında etik kuramlar, e-öğrenme, meslek standartları ve yeterlilikler üzerine çalışmaları yapmaktadır. Niyazi SARAL 2007 yılından beri Bilişim STK’larında gönüllü olarak çalışmakta ve kar amacı gütmeyen Çizgi-Teknoloji Araştırma Geliştirme ve Eğitim Merkezi çatısı altında çeşitli mühendislik yarışmaları, sempozyumlar, eğitim seminerleri ve e-öğrenme programları ile uzaktan eğitim çalışmaları yürütmektedir. Niyazi Saral Mesleki Yeterlilik Kurumu Voc-Test Sınav ve Belgelendirme Merkezi Koordinatörü olarak çalışmış ve Türkiye Bilişim Sektörü Meslek Standartları ve Yeterlilikleri kanun ve yönetmeliklerini hazırlayan ekibe liderlik etmiştir. Niyazi Saral, Blok Zinciri ve kripto paralar üstüne üç farklı şehirde 7 seminer vermiştir. Son yıllarda ise Yapay Zeka ile öğrencilerin kişisel özelliklerine göre bilişim meslek seçimi ve ücretler üzerine araştırmalar yapmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Top