Archives

by nsaral nsaral Yorum yapılmamış

Veritabanı Yöneticisi

Veritabanı Yöneticileri bir şirketin verilerini organize eder ve yönetir. Veritabanı yöneticileri, işletme verilerinin; doğru, kullanılabilir ve güvenli olmasını sağlar. Kurumsal veritabanı, bordro, imalat, satış ve daha fazlasını yürüten temel iş sistemlerinin kalbidir. Tüm bu nedenlerden dolayı veritabanı yöneticileri bir kuruluşun başarısında önemli bir rol oynamaları rolüyle tanınırlar.

Tipik bir veritabanı yönetimi öğrenme planı; bilgisayar bilimleri, veri tabanı yönetimi, bilgisayar bilgi sistemleri veya ilgili bir alan üzerinde lisans derecesi ile başlar. Teknik, işletme ve iletişim becerileri dengesi, bir veritabanı yöneticisinin başarısı ve yukarı doğru hareketliliği açısından kritik önem taşır. Bu nedenle, veritabanı yöneticiliği eğitimindeki bir sonraki adım, genellikle Yönetim Bilişim Sistemleri alanında MBA gibi bir bilgi sistemleri yoğunluğuna sahip bir yüksek lisans derecesidir. Veritabanı yöneticileri, bir veya daha fazla veritabanı yönetim sisteminde sertifikalandırılarak kariyerlerini geliştirmeye ve öğrenmeye devam edebilirler. Bu sertifika programları isteğe bağlı Oracle, Microsoft SQL Server, IBM DB2 ve MySQL içerir.

Becerileri ve Sorumlulukları

Veritabanı Yöneticileri için tipik günlük görevler ve talep edilen beceriler aşağıda bulunur. Veritabanı yöneticilerinden istenen beceri ve sorumluluklar aşağıda yer almaktadır.

  • Kurumsal veritabanını uygular, destekler ve yönetir.
  • İlişkisel veritabanı nesnelerini tasarlar ve yapılandırır.
  • Veri bütünlüğü ve kullanılabilirliğinden sorumludur.
  • Veritabanı sunucularını tasarlar, uygular ve izleyebilir.
  • Veri dağıtımı ve veri arşivleme çözümlerini tasarlar.
  • Yedeklemeler ve felaket kurtarma da dahil olmak üzere veritabanı güvenliği sağlar.
  • Uygulama ve veri sağlama planını yapar ve uygular.
  • Veritabanı bilgilerini entegre mobil cihazlara aktarır.
  • Bazı veritabanı yöneticileri şirket veritabanını tasarlar ve geliştirir.
  • Bazı veritabanı yöneticileri iş kararlarını şekillendirmeye yardımcı olmak için kurumsal verileri analiz eder ve raporlar.
  • Varlık ilişkisi ve veri akış diyagramları, veritabanı normalleştirme şeması, fiziksel veritabanı haritalarına mantıksal ve veri tablosu parametreleri üretir.
  • Veritabanı yöneticileri, Microsoft SQL Server, IBM DB2, MySQL ve Oracle gibi bir veya daha fazla önde gelen veritabanı yönetim sisteminde uzmandır.

Eğitim Gereklilikleri

Veritabanı yöneticiliği pozisyonları, Bilgisayar Bilgisi Sistemleri, Bilgisayar Bilimleri, Veritabanı Yönetimi veya ilgili bir alanda en az bir lisans derecesi gerektirir. Birçok işveren, veritabanı yönetimi işleri için dışarıdan MBA alanındaki bilgili şirketlerden hizmet alımı yapabilir. Teknik veritabanı eğitimine ek olarak, MBA’lar muhasebe, pazarlama ve yönetim gibi önemli iş alanlarında uzmanlaşmışlardı. Veritabanı yöneticileri için popüler MBA içerikleri, Yönetim Bilgi Sistemleri (MIS), Veritabanı Yönetimini içerir. Veritabanı yöneticileri, Oracle 11G, Microsoft SQL Server, IBM DB2, Sybase ve MySQL gibi önde gelen veritabanı yönetim sistemlerinde uzmanlaşarak, kendilerini daha fazla öne çıkarabilir ve mesleki eğitim-sertifikalarıyla kariyerinde ilerleyebilir.

Bu bilişim mesleğinde Ulusal ve Uluslar arası faydalanabilecek eğitim platformları ve sınıf içi eğitim alabileceğiniz eğitim merkezleri için tıklayınız.

Veri/Yapay Zeka Mesleki Bilgi

What’s it like to be a Data Scientist?
https://www.seek.com.au/career-advice/role/data-scientist

Career Growth in Big Data Professional
https://eduinpro.com/blog/career-growth-in-big-data-professional/

Top Machine Learning and Data Science Methods Used at Work
https://businessoverbroadway.com/2018/01/15/top-machine-learning-and-data-science-methods-used-at-work/

Veri Tabanı Yöneticisi Ücretler 2023

Bilişim sektöründe Meslek Yüksek Okulu, Lisans ve Yüksek Lisans mezunları Veri Tabanı Yöneticisi kadrosunda çalışabilmektedir. İyi derecede İngilizce bu alanda gereklidir.  Bu meslekte çalışanların 2023 ücret beklentileri ve işveren tahminlerine aşağıdaki butonlar ile erişebilirsiniz.

by nsaral nsaral Yorum yapılmamış

Veri Bilgini

Veri Bilginleri (Bilimcileri) iş verilerini, harekete geçirici sonuçlar çıkarmak için analiz eder. Veri bilimcileri, müşteri işlemlerini, tıklama akışlarını, sensörleri, sosyal medyayı, günlük dosyalarını, IoT çıktılarını ve GPS kayıtlarını içeren bir dizi kaynaktan gelen verileri analiz ederler. Görevleri, iş kararlarını etkileyecek ve rekabet avantajı yaratacak değerli ve tahminsel bilgilerin analizini yapmaktır.

Artan bant genişliği ve işleme gücü, yenilikçi veri analiz araçları ve ucuz bulut tabanlı depolama çözümlerinin yaygınlaşması ile ortaya çıkan veri patlaması, Veri Bilimcilerini en çok talep edilen ve yüksek maaş alan, bilişim teknolojileri  kariyeri meslek dalları arasına yerleştirmiştir. Sayılarının çok fazla olmayışı ve sektörde aranan eleman olmaları sebebiyle, işi bırakma potansiyeline sahiptirler. Bu nedenle, veri bilimcilerinin maaş oranları yüksektir. Bu alanda yapılan bir araştırma (Kinsey Global Institute tarafından yapılan bir 2011 yılı araştırması) veri analizi yeteneklerini en üst düzeye çıkaran şirketlerin karlarını %60 oranında artırabileceğini, sağlık sektörünün işletme giderlerini %8 oranında düşürebileceğini (yılda 200 milyar dolar) göstermiştir.

Veri bilimi, şirkete bağlı olarak geniş bir sorumluluk yelpazesine sahip çok çeşitli bir alan olmakla birlikte, tüm veri bilim insanları yaratıcı bir fikir vermek için verileri değerlendirmektedir. Görevleri genellikle, öneri motorları veya genişletilmiş yapay zeka (A.I.) işlevleri gibi, teknoloji şirketi tarafından kullanılmak üzere makine temelli öğrenme araçlarının yaratılmasını içerir. Veri bilim adamları ayrıca tipik olarak veri toplar, temizler ve organize eder, istatistiksel ve tahminde bulunur.

Genel Becerileri ve Sorumlulukları

Tipik günlük aktiviteler ve Veri Bilimcileri için isteğe bağlı beceri ve sorumluluklar aşağıda sıralanmıştır:

  • Üst düzey iş hedeflerini desteklemek için veri madenciliği, modelleme ve hipotez üretmeyi gerçekleştirir.
  • Makine öğrenimi, istatistiksel modelleme ve analitikte yeni araç ve tekniklerle güncel kalır.
  • Başarılı veri bilimcileri genellikle iş, teknoloji, matematik ve istatistik konusunda güçlü becerilere sahiptir.
  • Verileri çeşitli izleyicilere sunmak için güçlü sözlü ve yazılı iletişim becerilerine ihtiyaç duyar.
  • Büyük veri (Big Data) bilimcileri, tamamlanmamış veri kümeleri ile analitik problemleri çözmek için özelleştirilmiş algoritmalar geliştirir.
  • Büyük veri bilimcileri genellikle karmaşık eğilimleri analiz etmek ve sunmak için veri görselleştirmeleri, örneğin Isı haritaları kullanır.
  • Birçok veri bilimcisi, açık kaynaklı bir Apache çerçevesi olan Hadoop’u büyük veri kümelerini analiz etmek ve keşfetmek için kullanır.
  • Bazı veri bilimcileri, SQL, Python, Unix, PHP, R ve Java gibi, özel analitik çözümleri değiştirmek veya geliştirmek için bilgisayar programlama becerilerine sahiptir.
  • Veri bilimcileri genellikle şirketin ürün veya hizmetlerindeki yöneticiler, BT yöneticileri, programcılar, istatistikçiler, grafik tasarımcıları ve uzmanlarla birlikte takım halinde çalışırlar.

Veri Analistleri, Veri Mimarları, Büyük Veri Mühendisleri, İş Zekası Uzmanları ve Analistleri, Yapay Zeka / Makine Öğrenmesi Mühendisleri Veri Bilginleri alt meslek grupları olarak ele alınmıştır.

Veri Analisti / Mimarı

Veri Analistleri elde ettikleri verilerde anlamlı kalıpları bulabilir ve karar vericilere faydalı, eyleme geçirilebilir iç görülerle sunabilirler.Veri Analisti görevleri arasında veri, analiz ve strateji geliştirme için çerçeveler (FrameWork)  geliştirmek, veri analizi araçlarını uygulamak ve kullanıcı eğitimi sağlamak yer almaktadır. Veri Analistleri şirketlerin seçimlerini eğilim veya sezgi yerine nesnel bilgiye dayandırmalarını sağlar. Teknik açıdan en ileri seviyede, veri analistleri, büyük veri kümeleriyle çalışan ve makine öğrenmesi için yeni algoritmalar geliştirmek gibi karmaşık problemlerle uğraşan gerçek veri bilimcileri olabilir. Diğer görevler arasında, iş kararlarını bildirmek ve doğru tahminler yapmak için çeşitli kaynaklardan veri kümelerinin toplanması ve analiz edilmesi yer almaktadır. İç ve dış verilerin izlenmesi ve değerlendirilmesine yardım edilmesi diğer görevlerdir.

Veri Analisti / Mimarı Beceriler ve Deneyim

  • Yüksek seviyede matematik ve istatistik bilgisi,
  • MySQL, MSSQL ve diğer ilişkisel veritabanı sistemlerinde deneyim,
  • SQL, Oracle, R ve Python veri tabanı ve kodlama bilgisi,
  • Büyük veri setlerini saklama, analiz edebilme ve ilgili veri setlerini filtreleyebilme,
  • Veri madenciliği, modelleme ve raporlama yazılımlarında deneyim, proje yönetimi bilgisi,
  • SAS® veya benzeri istatistik analiz programlarında deneyim,
  • Verinin kaynak sistemden alınıp belirli işlemlerden geçirildikten sonra hedef sisteme yüklenmesi deneyimi – Transformation and Loading (ETL),
  • MangoDB veya benzeri NoSQL veri tabanlarında deneyim,
  • Detaylara dikkatli analitik bir zihin ve problem çözme yeteneği,
  • Uygulanabilir raporları net bir dilde yazabilme.

https://targetjobs.co.uk/careers-advice/job-descriptions/454089-data-analyst-job-description

İş Zekası Uzmanı/Analisti

İş zekası uzmanı/analisti, şirketlerin iş kararlarını yönetmek için veri analizi sistemleri oluşturmakla sorumludur. Pazarlama, iş geliştirme ve ürün yönetimi kararlarını üst düzey bir seviyede yürütmek için gerekli verilerin toplanması, analiz edilmesi ve sunulması görevlerini yerine getirir. İş zekası uzmanı/analisti, belirli şirketlerin stratejilerini belirler ve analiz eder. Dijitalleşmenin her geçen gün önem kazandığı günümüz dünyasında iş zekası uzmanı/analistlerinin görev kapsamı ve çalışma alanı da genişlemektedir. İş zekası uzmanı/analisti; analiz edilmesi gereken çok fazla bilginin bulunduğu şirketlerde planlama, kârlılığın arttırılması ve maliyetlerin azaltılması gibi farklı hedeflerle ilgilenen kişidir. Pozisyon adı iş zekası analisti, uzmanı veya mühendisi olarak değişiklik gösterse de görev olarak aynı işi üstlenirler.

İş zekası mühendisinin öncelikli sorumluluğu, verileri bilgiye dönüştüren iş zekası ve analiz çözümleri oluşturmaktır. Meslek profesyonellerinin diğer görevleri şunlardır;

  • İş zekası çözümleri tasarlamak,
  • Raporlama ve analiz için veri depolama sistemleri oluşturmak,
  • İş hedeflerini karşılamak için iş zekası standartlarının geliştirilmesini desteklemek,
  • Yeni veri gereksinimlerini, analiz stratejilerini ve raporlama mekanizmalarını tanımlamak için iş birimleriyle koordinasyon sağlamak,
  • Veri mühendisliği ve analitik beceriler konusunda iş zekası uzmanına eğitim vermek,
  • İş zekası süreçlerini optimize etmek için modifikasyonlar önermek,
  • Tahsis edilen bütçe ve zaman çizelgeleri dahilinde proje planları oluşturmak ve yürütmek,
  • Veri raporlama ve analiz hedeflerine ulaşmak üzere iş zekası çözümleri uygulamak,
  • Şirket bilgileri gizliliğini korumak.
İş zekası uzmanı/analisti öncelikli sorumluluğu, verileri bilgiye dönüştüren iş zekası ve analiz çözümleri oluşturmaktır. Meslek profesyonellerinin diğer görevleri şunlardır;

  • İş zekası çözümleri tasarlamak,
  • Raporlama ve analiz için veri depolama sistemleri oluşturmak,
  • İş hedeflerini karşılamak için iş zekası standartlarının geliştirilmesini desteklemek,
  • Yeni veri gereksinimlerini, analiz stratejilerini ve raporlama mekanizmalarını tanımlamak için iş birimleriyle koordinasyon sağlamak,
  • Veri mühendisliği ve analitik beceriler konusunda iş zekası uzmanına eğitim vermek,
  • İş zekası süreçlerini optimize etmek için modifikasyonlar önermek,
  • Tahsis edilen bütçe ve zaman çizelgeleri dahilinde proje planları oluşturmak ve yürütmek,
  • Veri raporlama ve analiz hedeflerine ulaşmak üzere iş zekası çözümleri uygulamak,
  • Şirket bilgileri gizliliğini korumak.
    https://www.datapine.com/blog/bi-skills-for-business-intelligence-career/

Büyük Veri Mühendisleri

Büyük Veri Mühendisleri, büyük verileri işlemek için sistemler oluşturur. Veri tabanları ve büyük ölçekli veri işleme sistemleri de dahil olmak üzere mimarileri tasarlar, geliştirir, inşa eder, test eder ve korurlar. İşletmeler, büyük miktarlarda ham veriyi, strateji belirleme, karar verme ve inovasyon için eylem  bilgilerine dönüştüren ve bu becerilere sahip kişiler için iyi para ödeyebilecek bireylere ihtiyaç duyar. Büyük Veri Mühendisleri tipik olarak, bir şirketin yazılım ve donanım mimarisini ve insanların verilerle çalışması gereken sistemlerini oluşturur. Büyük Veri Mühendisleri genellikle bilgisayar bilimi ve matematik ve veritabanlarında uzmanlık derecesine sahiptir.

Büyük Veri Mühendisleri, verileri elde etme ve filtreleme yollarını bulmaktan ve verilerin tahminde modellemesi ve kavramların kanıtlanması gibi veri kullanımı için yüksek performanslı algoritmalar geliştirmekten sorumludurlar. Sorumluluklar ayrıca felaket kurtarma planının oluşturulması ve uygulanmasını da içerir.

 

Büyük Veri Mühendisleri Beceriler ve Deneyim

  • Hadoop tabanlı teknolojiler, SQL tabanlı teknolojiler, NoSQL teknolojileri bilgisi,
  • Veri modelleme araçları ve Python, C / C ++ veya Java, Perl dahil olmak üzere çeşitli kodlama dilleri bilgisi,
  • İstatistiksel analiz, modelleme bilgisi ve deneyimi,
  • Tahmini modelleme, nöro-dilbilimsel programlama, Makine Öğrenmesi ve metin analizi deneyimi,
  • Veri depolama çözümleri ile deneyim,
  • Tableau™ gibi görselleştirme araçlarında deneyim,
  • Hadoop, Hive, Pig, ve Impala gibi Büyük Veri araçlarında deneyim,
  • Bilgisayar Bilimi, Veri Bilimi, İstatistik, Matematik ve / veya ilgili alanda yüksek lisans derecesi,
  • TensorFlow, Caffe, MxNet ve Torch gibi Makine Öğrenmesi araçlarında deneyim.

https://www.datacamp.com/community/blog/data-scientist-vs-data-engineer

Yapay Zeka / Makine Öğrenmesi Mühendisleri

Makine öğrenmesi, veri bilimi algoritmalarının büyük veri setlerine ölçeklendirilmesini içerir. Yapay Zeka / Makine Öğrenmesi Mühendisleri genellikle bir veri setine geldiğinde katılım kurallarını tanımlayacak ve kritik iş paydaşlarına iç görüleri iletecek veri bilimcileri ile birlikte çalışacaktır.

Yapay Zeka / Makine Öğrenmesi Mühendisleri, veri bilimcilerin çalıştığı modellerin her zaman performans gösterdiğinden emin olmak için çalışırlar ve modelleri daha doğru hale getiren büyük miktarda gerçek zamanlı veriye ihtiyaç duyarlar. Şirketin arka uçtaki rafine veri bilimi modellerine topladığı ham verilerden çalışan veri boru hatlarının her zaman hazır ve çalışmaya hazır olmasını sağlamak için programlama çerçeveleri (FrameWork) ve büyük veri araçları kullanırlar. Yapay Zeka / Makine Öğrenmesi Mühendisleri Makine Öğrenimi uygulamalarını için topladıkları büyük miktardaki veri şirketlerine göre ölçeklendirirler.

Yapay Zeka / Makine Öğrenmesi Mühendisleri Beceri ve Sorumlulukları

  • C / C ++ / Objective-C ve Python’da yeterlilik,
  • Python ile tecrübe, kolay korunabilen temiz ve güvenilir kod yazabilme ve test edebilme deneyimi,
  • Tensorflow, PyTorch, Caffe, MxNet deneyimi,
  • Dağıtılmış veri programlama Framework Spark ve Hadoop deneyimi,
  • Bilgisayarla görme veya NLP sorunları üzerinde çalışma deneyimi,
  • Problem çözme ve gelişim alanlarını belirleme becerisi,
  • Python ile birlikte, API oluşturmak için Flask, onları düzenlemek amacıyla Docker deneyimi,
  • Python ile birlikte kullanabilmek amacıyla yerleştirmek ve düzenlemek için Rancher, barındırmak için AWS, test etmek için CircleCI deneyimi ve Github bilgisi,
  • Bilgisayar Bilimi, Veri Bilimi, İstatistik, Matematik ve / veya ilgili alanda yüksek lisans derecesi,
  • Derin öğrenme, ASR, NLP, robotik, bilgisayarlı görü, jest tanıma, multimodal füzyon, vb. gibi en az bir makine öğrenimi alanında deneyim,
  • Mükemmel algoritma ve veri yapısı becerileri (zaman ve mekan karmaşıklığı analizi, optimizasyon, vb.)
  • Makine öğrenmesinde en gelişmiş teknikleri öğrenmeye devam etme coşkusu,
  • Mükemmel kişilerarası becerilerle işbirliği yeteneği.

https://www.springboard.com/blog/how-to-become-a-machine-learning-engineer/

Eğitim Gereklilikleri

Veri bilimcileri için eğitim gereklilikleri, tüm bilişim teknolojileri mesleklerinin en dik eğrileri arasındadır. Veri bilimcisi pozisyonlarının yaklaşık %40’ı, yüksek lisans, doktora gibi gelişmiş bir derece gerektirir. Bazı şirketler, Bilgisayar Bilimleri, Matematik ve İstatistik, Yönetim Bilgi Sistemleri, Ekonomi, Mühendislik ve Sabit Bilimler gibi analitik bir alanda lisans diplomalı veri bilimcilerini kabul edebilir.

Bu alanda çalışmak isteyen kişiler veritabanı yönetimi, tahmini analitik, iş zekası, büyük veri analizi ve veri madenciliği gibi analitik disiplinlerde kariyer odaklı derslere önem vermelidir. Veri Bilginlerinden istatistiksel teori ve uygulamaların güçlü anlaşılması ve makine öğrenimi ve / veya büyük veri teknikleri ile ilgili güçlü bilgi ve uygulamalı deneyim (Spark, Pig, Hive) beklenir.

Veri Bilginlerinden olağanüstü kodlama becerileri ve en az bir üst seviye programlama diliyle deneyim (Python, Java veya eşdeğeri), büyük ölçekli veri kümelerinde araştırmalar gerçekleştirme deneyimi aranır.

Bu bilişim mesleğinde Ulusal ve Uluslar arası faydalanabilecek eğitim platformları ve sınıf içi eğitim alabileceğiniz eğitim merkezleri için tıklayınız.

Veri/Yapay Zeka Mesleki Bilgiler

Google Foundational Courses:

🎓 1. Introduction to machine learning: https://lnkd.in/dMCs_8qf

🎓 2. Machine Learning Crash Course: https://lnkd.in/dYcR_ne2

🎓 3. Problem Framing: https://lnkd.in/dYSV_ZQE

🎓 4. Data Preparation and Feature Engineering: https://lnkd.in/dv4Cw-aQ

🎓 5. Testing and Debugging: https://lnkd.in/d4KwKPa5

🎓 6. Advance Course: https://lnkd.in/dRBdpyCt

Veri Bilgini Ücretler 2023

Bilişim sektöründe Lisans ve Yüksek Lisans mezunları Veri Tabanı Yöneticisi kadrosunda çalışabilmektedir. Çok iyi derecede İngilizce bu alanda gereklidir. Bu meslekte çalışanların 2023 ücret beklentileri ve işveren tahminlerine aşağıdaki butonlar ile erişebilirsiniz.

by nsaral nsaral Yorum yapılmamış

Yazılım Geliştirici

Yazılım Geliştiricileri/Mühendisleri bilgisayar sistemleri ve uygulamaları geliştirir. Yazılım mühendisleri, iş uygulamaları, işletim sistemleri, ağ kontrol sistemleri ve sosyal ağlar da dahil olmak üzere her gün kullandığımız bilgisayar programlarını tasarlar ve geliştirir. Yazılım mühendisleri iki ana sınıfa ayrılabilir: Uygulama Yazılım Mühendisleri ve Sistem Yazılım Mühendisleri.

Uygulama yazılım mühendisi, bir son kullanıcının ihtiyaçlarını analiz eder ve bu ihtiyaçları karşılamak için özel bir program geliştirir. Uygulamanın parametrelerine ve programın çalıştığı platforma bağlı olarak bir dizi programlama dili kullanırlar. Uygulama yazılım mühendisleri tarafından kullanılan modern diller Java, C, C ++, PHP, Objective-C, Perl ve Python’dur. Mobil uygulama geliştiricileri, akıllı telefonlar ve tabletler için uygulamalar oluşturan uzmanlaşmış uygulamalar yazılım mühendisleridir.

Sistem yazılım mühendisleri bir kuruluşun dahili bilgisayar sistemlerinin oluşturulması, bakımı ve genişletilmesini koordine eder. Satış, envanter, faturalandırma ve bordro gibi her departmanın bilgisayar ihtiyaçlarını organize eder ve bilgisayar sisteminin gelişiminin teknik yönünü kontrol eder. Sistem yazılım mühendisleri bir şirketin intranetini geliştirmekten ve sistem güvenliğini sağlamaktan sorumlu olabilir.

Yazılım geliştirmede deneyim önemlidir ve işverenlerin sizi tam zamanlı bir pozisyon için değerlendirmeden önce deneyim kazanmanız için birkaç küçük, bağımsız iş almanız gerekebilir. Bu işin görev ve sorumluluklarını yerine getirmek, ölçeklenebilir kod yazmanın bilgisi, yazılımda hata ayıklama ve dahili ekiplerle koordine etme, değişiklikleri takip etme ve uyum sağlama ve özellik isteklerini değerlendirme gibi ek beceriler gerektirir. Açık Kaynak “Stalwart Git” benzeri versiyon kontrolü/Git yazılımları kullanmayı bilmeyen birinin yazılım geliştirici olarak kabul edilmesi günümüzde zordur.

Becerileri ve Sorumlulukları

Yazılım mühendisleri için istenen beceri ve sorumluluklar aşağıda yer almaktadır.

  • Yazılım mühendisleri, son kullanıcıların ihtiyaçlarını analiz eder ve zaman ve maliyet kısıtlamaları içinde yazılım çözümleri geliştirir.
  • Yazılım mühendisleri nesne tabanlı programlama dilleri konusunda akıcı olmalıdır.
  • Yazılım mühendisleri kodu çeşitli dillerde, örneğin C, C# veya VB.Net, C ++,  kullanarak yazma. PHP, HTML&CSS, JavaScript, jQuery bilgisi. (Hangi programlama dillerini öğrenmeliyim?)
  • ASP.NET WebForm, MVC, Web API, Phyton, Swift veya Ruby bilgisi.
  • Java, Node.js veya Objective C bilgisi.
  • Agile Scrum takım çalışması, UI Toolkits ve Frameworks bilgisi/deneyimi, Mean ve Ruby on Rails deneyimi.
  • Linux / Unix, Perl veya Shell ile çalışma deneyimi.
  • Yazılım mühendisleri bilgisayar sistemleri ve uygulamalarındaki değişiklikleri programlar, test eder, hata ayıklar, izler ve belgelendirir.
  • Mobil uygulama geliştiricileri olarak bilinen uzmanlaşmış yazılım mühendisleri akıllı telefonlar ve tablet uygulamaları oluştururlar.
  • Sistem yazılım mühendisleri departman hedeflerini inceler ve kuruluşlar için özel bilgisayar sistemleri geliştirir.
  • Uygulama yazılım mühendisi mevcut bilgisayar programlarını güncellenmiş platformlara yeni özelliklerle yükseltebilir.
  • Yazılım mühendisleri mevcut yazılım sistemlerine ve bilgisayar uygulamalarına değişiklikler ve geliştirmeler önermektedir.
  • Yazılım mühendisleri, sistem kurulumunu koordine eder ve projenin teknik özelliklerinin karşılandığından emin olmak için ekipmanın çalışmasını izler.
  • Yazılım mühendisleri, geliştirdikleri sistemlerde sistem güvenliğinden ve veri güvencesinden sorumludur.
  • Veri tabanını tasarlamak, kurmak, bakım ve bütünlüğü için onarımını yapmak, veri tabanı stratejilerinin tasarımını ve gelişimini doğrulamak, veri tabanı performansını ve kapasitesini takip etmek, geliştirmek ve gelecekte ortaya çıkarak ihtiyaçları planlamak, büyük ilişkisel veri tabanları tasarlamak, kurmak izlemek sistem entegrasyonunu sağlama.
  • Veri odaklı uygulamalar oluşturmak için veritabanı geliştirme becerilerini, örneğin MySQL, SQL Server ve Oracle’ı kullanma.
.NET Geliştiricileri, Java Geliştiricileri, Pyhton Geliştiricileri, Back-End ve Full Stack Geliştiricileri, Sanal ve Arttırılmış Gerçeklik Yazılım Mühendisleri,  yazılım mühendisliği alanı alt meslek grupları olarak 2020-2021 yıllarında öne çıkmaktadır.

.NET Yazılım Geliştirici

Sorumluluklarını yerine getirmek için birçok .NET Yazılım Geliştiricisinin sahip olduğu belirli beceriler vardır. Bu araştırmada ilanlarda istenen yetkinliklere göz atarak, bu pozisyondaki bir kişi için en yaygın becerileri daraltmayı başardık. Birçok ilanda analitik becerileri, yaratıcılığı ve iletişim becerilerini listelediğini keşfettik.

.Net Yazılım Geliştirici olmak için gereken en önemli becerilere gelince, birçok ilanda .NET Yazılım Geliştiricilerinin % 20’sinin web hizmetlerini içerdiğini, ilanların % 16’sının kullanıcı arayüzünü ve ilanların % 14’nün SQL içerdiğini gördük. Bunun gibi zor beceriler, temel iş sorumluluklarını yerine getirme söz konusu olduğunda yardımcı olacağını düşünüyoruz. Bir iş aramaya gelince, birçok kişi anahtar bir terim veya kelime öbeği arar. Bunun yerine, sektöre göre arama yapmak daha yararlı olabilir, çünkü .NET Yazılım Geliştirici iş unvanıyla ilgili pozisyonlar teklif ettiğini bile düşünmediğiniz sektörlerde hiç düşünmediğiniz işleri kaçırıyor olabilirsiniz. Ama hangi sektörden başlamalı? Çoğu .NET Yazılım Geliştiricisi aslında finans ve teknoloji endüstrilerinde iş bulur.

Bir .NET Yazılım Geliştiricisinin sorumlulukları, uygulamaları tasarlamak ve geliştirmek, kodlar oluşturmak ve güvenli bir veritabanı oluşturmak, düzenlemeleri uygulamak ve sürekli destek ve bakım sağlamak arasında değişir.

Farklı sektörlerdeki .NET Yazılım Geliştiricilerin rollerinde gerçekleştirmeleri muhtemel olan görevler ve sorumluluklar aşağıda verilmiştir.

  • Yazılım paketlerin dağıtımını otomatikleştirmek için birim testi ve entegrasyon testi yapmak ve PowerShell yazmak,
  • İş mantığını korumak ve veri bütünlüğünü sağlamak için firma prosedürleri gibi veritabanı nesneleri geliştirmek ve yönetmek,
  • İstisnaları işlemek için yeterli esneklikle bilgileri uygun kuyruklara etkili bir şekilde yönlendirerek süreci otomatikleştirerek iş akışı çözümüne liderlik etmek,
  • XML dosyalarından veri okumak ve veritabanında depolamak için kullanılan Windows hizmetleri üzerinde çalışmak,
  • Bilgi alabilmek ve sunucu ile etkileşim kurmak amacıyla web sayfalardaki servis çağrıları için JQUERY ve AJAX kullanmak,
  • Statik verileri okumak için XML dosyaları kullanmak ve aynı zamanda veritabanı sunucusundaki yükü de azaltmak,
  • XSL / XSLT dosyaları tarafından HTML’ye dönüştürülen geçerli XML’e dönüştüren bileşenler tasarlamak ve uygulamak,
  • Kesinti süresinden ve insan hatası riskinden kaçınırken SharePoint geçiş projelerinin komut dosyasını oluşturmak ve planlamak için PowerShell’i kullanmak,
  • CSS kullanarak uygulama genelinde kullanıcı arabirimi tekdüzeliği için stil sayfaları oluşturmak ve değitirmek,
  • InfoPath ve Nintex kullanarak istemciler için özel formlar tasarlamak,
  • SQL veri işlemlerini eklemek / güncellemek için SQL db şeması geliştirmek ve DTS paketleri yazmak,
  • TFS’i merkezi bir depo (repository) sistemi ve otomatik derlemeler, sürekli entegrasyon ve NUNIT testi olarak korumak,
  • Selenyum IDE’de, açık beklemeler, paralel testler çalıştırma, UI haritalama içeren python komut dosyaları geliştirmek,
  • Web sayfalarını programlama kodunu dahil etmek ve JSP ve Java kullanarak iş kurallarını uygulamak,
  • Otomatik tamamlama ve istemci tarafı doğrulama sorunlarını çözmek için HTML5, CSS3, NodeJS ve JavaScript kullanmak,
  • WCF hizmetlerini farklı istemciler için kullanılabilir hale getirmek için farklı bağlamalar (HTTP, TCP / IP) kullanmak,
  • SQL sorgu optimizasyonunu kullanarak uygulama performansını iyileştirmek,
  • Veri doğrulama ve sistem performansını iyileştirmek için T-SQL’de depolanmış prosedürler oluşturmak,
  • Uygulamaları dağıtmak için Jenkins derlemesi ve LARA bilgisine sahip olmak,
  • Derlemeleri planlamak ve otomasyon testini düzenli olarak çalıştırmak için Jenkins’i bilgisine sahip olmak,
  • Ön uçta XSLT / XPATH / JavaScript ve arka uçta XML veri derlemesi kullanarak istemci tarafında kapsamlı iş mantığıyla karmaşık ekranlar tasarlamak ve geliştirmek,
  • Harita ve konum bilgilerinin sunumu için MapInfo teknolojisini bilmek,
    https://www.zippia.com/net-developer-jobs/what-does-a-net-developer-do/

 

Java Geliştirici

Java geliştiricileri, yüksek hacimli, düşük gecikmeli uygulamalar tasarlayıp geliştirerek kullanıcı bilgi sistem çözümleri oluşturur. Sorumluluklar arasında kullanıcı gereksinimlerinin belirlenmesi ve tanımlanması, şartnamelerin yazılması ve çözümler geliştirilmesi, test edilmesi ve uygulanması yer almaktadır.

Önde gelen birçok dijital platform tarafından yapılan son anketlere göre Java en çok talep edilen teknoloji olarak kabul edilir ve aslında bir geliştirici ortamı çerçeveleri (FrameWork) ile bir bütünüdür.

Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi, Java geliştirici becerilerini eşit derecede talep eden teknolojilerdir. Java geliştiricilerinin Blockchain’e de yeterince ilgisi vardır. Geliştirme çerçeveleri (FrameWork) arasında Spring oldukça tercih edilenlerdendir.  Java Geliştiricileri için özel önem taşıyan farklı yeni FrontEnd frameworks geliştirme ortamları da bulunmaktadır.

Java Geliştiricileri Beceriler ve Deneyim

  • JSP / Servlet Bilgisi,
  • Struts / Spring-Beans gibi Web Framework bilgileri,
  • Aspect-Oriented programming (AOP),
  • Hibernate Query Language (HQL),
  • Servis Odaklı Mimariler / Web Servisleri – SOAP / REST,
  • HTML, CSS, Javascript ve JQuery gibi Web Teknolojileri,
  • XML ve JSON gibi Biçimlendirme (Markup) Dilleri,
  • İlişkisel veritabanları bilgisi, SQL ve ORM teknolojileri
    (https://www.whizlabs.com/blog/top-java-developer-skills/)

Python Geliştirici

Sunucu tarafı web uygulaması mantığını yazmaktan bir Python Geliştiricisi sorumludur. Python geliştiricileri genellikle arka uç (BackEnd) bileşenler geliştirir, uygulamayı diğer (genellikle üçüncü taraf) web servislerine bağlar ve çalışmalarını Python uygulamasına entegre ederek ön uç (FrontEnd) geliştiricilere destek verir.

Python geliştiriciler uygulama oluşturabilir, kodun çerçevesini (FrameWork)  tasarlayabilir, işin yapılması için gerekli araçları oluşturabilir, web siteleri oluşturabilir veya yeni hizmetler yayımlayabilirler. Python geliştiricileri, sorulara faydalı cevaplar oluşturmak ve en çok ihtiyaç duyulan yerleri sağlamak için genellikle veri toplama ve analizlerle çalışır. Çoğu programlama pozisyonunda olduğu gibi, bu işin özellikleri de işvereninin ihtiyaçlarına göre değişir.

Bir Python geliştiricisi olmak için birincil nitelikler arasında bilgisayar bilimi veya mühendisliği alanında lisans derecesi, problem çözme becerileri, takım odaklı bir zihniyet ve Python’un en popüler çerçevelerinden (FrameWork) en az biriyle uzmanlık yer alıyor.

Pyhton Geliştiricileri Beceriler ve Deneyim

  • Core Python ve kütüphaneleri deneyimi (Requests, NumPy, Pillow, Pandas, Matplotlib, SciPy, Nose..vs)
  • Django, Turbo Gears, Pyramid, Flask, Web2py, Bottle, Tornado, Dash, ve CherryPy benzeri FrameDwork bilgisi,
  • SQLAlchemy, Django ORM gibi ORM (Object Relational Mapper) kütüphaneleri deneyimi,
  • HTML5, CSS3, JavaScript Web Altyapıları ve Nesne İlişkisel Eşleştiricileri,
  • Veri Bilimi ilgisi ve bilgisi,
  • Makine Öğrenme, Derin Öğrenme, ve Yapay Zeka deneyimi, (TensorFlow, Pytorch, Sonnet, Keras, Mxnet, Gluon, Swift, Chainer, DL4J, Onnx)
  • Çoklu İşleme mimarisi bilgisi.
    https://www.merixstudio.com/blog/8-skills-you-need-be-good-python-developer/

Back-End Geliştirici

Bir sitenin perde arkası işlevselliği Back-End Geliştirici / Arka Yüz Geliştirici tarafından sağlanır. Bir web sitesinin ‘arka yüzü’, bir web sitesini destekleyen teknoloji ve programlamanın bir kombinasyonudur. Bir kullanıcının asla görmediği üç bölümden oluşur: bir sunucu, bir uygulama ve bir veritabanı. Arka Yüz Geliştirici, web sitesinin kullanıcıya dönük tarafının var olmasını sağlayan bileşenleri güçlendirmek için gereken teknolojiyi oluşturan ve sürdüren kişidir. Arka yüz kodları, ön yüz geliştiricinin oluşturduğu her şeye yardımcı olacak programları oluşturur. Bu geliştiriciler, tüm arka yüzü oluşturmak, sürdürmek, test etmek ve hata ayıklamaktan sorumludur. Bu, temel uygulama mantığını, veritabanlarını, veri ve uygulama entegrasyonunu, API’yi ve diğer arka yüz süreçlerinin tamaını içerir.

Arka yüz aslında bir web sitesi çalıştırır; kullanıcı onu görmez veya onunla etkileşim kurmaz, ancak her zaman arka planda çalışır, işlevsellik ve masaüstü benzeri bir deneyim sunar. Arka Yüz Geliştiriciler, web uygulamaları geliştirme ekiplerinde kritik bir rol oynarlar ve ön yüz sistem veya yazılım tarafından talep edilen verilerin veya hizmetlerin teslim edilmesinden sorumludurlar.

Web sitesinin kullanıcıya bakan tarafının var olmasını sağlayan teknolojiyi oluşturan ve sürdüren bir Arka Yüz Geliştiricilerdir. Arka yüz, web sunucularında, bulut tabanlı sunucularda veya her ikisinin bir melezinde çalıştırılan, sunucu tarafı dilinde yazılmış bir veritabanı ve yazılımın birleşimidir. Sunucu, uygulama ve veritabanının birbirleriyle iletişim kurmasını sağlamak için, Arka Yüz Geliştiriciler bir uygulama oluşturmak için PHP, Ruby, Python, Java, ASP.NET, C# ve .Net gibi dilleri ve MySQL, Oracle ve SQL Server gibi araçları kullanır. Arka yüzde verileri bulan, kaydeden veya değiştiren ve ön uç kodda kullanıcıya sunan bu yazılımcılardır. Arka Yüz Geliştiriciler örneğin: bir form doldurmak, profil oluşturmak, çevrimiçi alışveriş yapmak, vb.. verileri bir kullanıcının etkileşime girebileceği ön uç koda dönüştürerek ve geri besleme sağlayarak mühendislik teknolojisi için en etkili ve verimli çözümleri sağlarlar.

Back-End Geliştiricileri Sorumluluklar

Bir Arka Yüz Geliştiricinin sorumlulukları aşağıdakilerle çalışmayı içerebilir:

– Veritabanı oluşturma, entegrasyon ve yönetimi,
– Sunucu tarafı yazılım oluşturmak için arka yüz framework,
– Web sunucusu teknolojileri,
– Bulut bilişim entegrasyonu,
– Sunucu tarafı programlama dilleri,
– İşletim sistemleri,
– İçerik yönetim sistemi geliştirme, dağıtma ve bakım,
– API (REST & SOAP) entegrasyonu,
– Güvenlik ayarları ve saldırı önleme,
– Raporlama – analiz ve istatistik oluşturma,
– Bir web sitesinin dosyaları ve veritabanı için yedekleme ve geri yükleme teknolojileri,

Full Stack Geliştirici

Full Stack bir web geliştiricisi, hem uygulamanın arka (BackEnd) hem de ön ucunda (FrontEnd) çalışabilecek bir teknoloji uzmanıdır. Kişi, 3 aşamalı bir modelin her katmanına aşina olmalıdır. 3 katmanlı oluşum;

1- Sunum katmanı (Kullanıcı arayüzü ile ilgilenen ana ön uç (FrontEnd) kısım), 2- İş Mantığı Katmanı (veri doğrulama ile ilgilenen herhangi bir uygulamanın arka uç (BackEnd) kısmı) 3- Veri Tabanı Katmanı

şeklindedir. Bir Full-Stack Geliştirici, tüm teknolojilerde uzman değildir. Ancak, bu profesyonelin sunucu tarafında olduğu gibi müşteri üzerinde de çalışması ve bir uygulama geliştirirken neler olup bittiğini anlaması beklenir. Tüm yazılım teknolojilerine gerçekten ilgi duymalıdır.

Full Stack Geliştirici kullanıcı gereksinimlerini genel mimariye ve yeni sistemlerin uygulanmasına dönüştürme, projeyi yönetme ve müşteri ile koordine etme, Ruby, Python / Java, PHP dillerinde arka uç (BackEnd) kodunu yazma, Optimize edilmiş ön kod HTML ve JavaScript yazma, veritabanı ile ilgili sorguları anlama, sorgu oluşturma ve hata ayıklama, başvuruyu müşteri ihtiyacına göre doğrulamak için test kodu oluşturma görevlerini yerine getirir. Web uygulamalarının ve altyapının performansını izler ve hızlı ve doğru çözünürlükte web uygulamasıyla ilgili sorunları giderir.

Full Stack Geliştiricileri Beceriler ve Deneyim

Ön uç (FrontEnd) teknolojisi

  • Full Stack Geliştirici HTML5, CSS3, JavaScript gibi temel ön uç (FrontEnd) teknolojilerin ustası olmalıdır.
  • JQuery, LESS, Angular ve React Js gibi üçüncü parti kütüphanelerin bilgisi arzu edilir.

Geliştirme Dilleri

  • Full Stack Geliştirici Java, Python, Ruby veya .NET gibi en az bir sunucu tarafı programlama dilini bilmelidir.

Veritabanı ve önbellek

  • Çeşitli DBMS teknolojisi bilgisi, Full Stack geliştiricinin bir diğer önemli ihtiyacıdır.
  • MySQL, MongoDB, Oracle, SQLServer bu amaç için yaygın olarak kullanılmaktadır.
  • Vernik, Memcached, Redis gibi önbellekleme mekanizmalarının bilgisi bir artıdır.

Temel tasarım yeteneği

  • Başarılı bir Full Stack Geliştirici olmak için, tasarım bilgisi de tavsiye edilir.
  • Ayrıca, kişi temel prototip tasarımı ve UI / UX tasarımı prensibini bilmelidir.

Sunucu

  • Apache veya Nginx sunucularını kullanması tercih sebebidir.
  • Linux’taki iyi bir geçmiş aranır ve sunucuların yönetiminde çeşitli sorumluluklar verilebilir.

Sürüm kontrol sistemi (VCS)

  • Bir sürüm kontrol sistemi, Full Stack Geliştirici kod tabanında yapılan tüm değişiklikleri takip etmelerini sağlar. “Git” bilgisi, Full Stack Geliştirici en son kodun nasıl alınacağını anlamalarına, kodun bölümlerini güncelleştirmelerine, diğer geliştiricilerin kodlarında herhangi bir şeyi bozmadan değişiklik yapmalarına yardımcı olur.
  • API ile çalışma (REST ve SOAP) deneyimi aranır.
    https://www.guru99.com/full-stack-developer.html

 

Sanal ve Arttırılmış Gerçeklik Yazılım Mühendisi

Başarılı VR / AR (Virtual Reality / Augmented Realty) Yazılım Mühendisleri bilgisayar grafikleri ve sanal / artırma / karışık gerçeklik konularında deneyime sahiptir. Uygulama geliştirme, yazılım mimarisi ve tasarım alanlarında uzmandırlar. Ek olarak, kullanıcı arayüzlerini çekici ve kullanımı kolay bir şekilde sunabilirler. Gelişen teknolojileri kullanan çok çeşitli görevler üzerinde çalışmak ve teknik becerileri tasarım duyarlılıklarıyla birleştirme yetileri vardır. Mükemmel zaman yönetimi ve iletişim becerileri sayesinde hızlı bir ortamda hızlı bir şekilde öğrenebilirler. Sanal ve Arttırılmış Gerçeklik Yazılım Mühendislerinin mühendislik, matematik veya eşdeğeri bir alanda lisans veya yüksek lisans derecesi beklenir.

Sanal ve Arttırılmış Gerçeklik Yazılım Mühendisi Beceriler ve Deneyim

  • Unity, OpenGL, DirectX veya benzeri ile 3D grafik programlama deneyimi,
  • Pix4D, Photoscan, RealityCapture benzeri 3D modeller oluşturmak için temel fotogrametri deneyimi
  • Maya / 3ds Max / Blender veya benzeri programlar kullanarak temel 3D modelleme deneyimi,
  • Artırılmış veya Sanal Gerçeklik geliştirme deneyimi,
  • Kinect, Leap Motion, Jest tanıma deneyimi,
  • Kullanıcı arayüzü ve hızlı prototip oluşturma deneyimi,
  • C / C ++ / C # / Objective C veya Java ile çalışma deneyimi,
  • SDK’ları kodlayarak veya oyun motorları kullanarak yeni teknolojileri hızlı bir şekilde prototipleme yeteneği.
    https://blog.pusher.com/how-you-can-become-an-ar-vr-developer/

Eğitim Gereklilikleri

Yazılım mühendislerinin, yazılım mühendisliği, yazılım geliştirme, bilgisayar programlama, bilgisayar bilimleri veya benzer bir program odaklı çalışma alanında en az bir lisans derecesine sahip olması gerekir.  Yazılım mühendisliği pozisyonlarında işe başvurma aşamasında sizden belgelendirilmiş örnekleri içeren bir portföy veya uygulamalarınıza ve yazılım geliştirme projelerine canlı bağlantılar istenebilir.

Bir yazılım mühendisi eğitim programında aranabilecek beceriler arasında, Java, C, Objective-C, C ++, Perl ve Python, kullanıcı arabirimi (UI) tasarımı, insan-bilgisayar etkileşimi, web geliştirme, proje yönetimi, Ağ ve veritabanı temelleri, sistem analizi, oyun geliştirme, kişiler arası iletişim bulunabilir.

Bu bilişim mesleğinde Ulusal ve Uluslar arası faydalanabilecek eğitim platformları ve sınıf içi eğitim alabileceğiniz eğitim merkezleri için tıklayınız.

sw_roadmap

Front-End, Back-End & DevOps Developer Roadmap

Yazılım geliştirici meslekleri temel tanımları eğitim yol haritası.

https://nar-tanesi.org/front-back-devops/

Yazılım Mühendisi Ücretler 2023

Mühendislik Fakülteleri Lisans ve Yüksek Lisans mezunları bilişim sektöründe  Yazılım Mühendisi kadrosunda çalışabilmektedir. İyi derecede İngilizce bu alanda gereklidir. Bu meslekte çalışanların 2023 ücret beklentileri ve işveren tahminlerine aşağıdaki butonlar ile erişebilirsiniz.

Top