DevOps veya Admin olmak istiyorum, ne yapmalıyım?

by Şenol Çolak

Gelecekte yazılım geliştirme ve yapay zeka gibi konuların popüler olacakları kesin. Bunun yanında DevOps, DevSecOps ve SRE gibi terimleri duymaya başladık. Günümüzde 5 büyük teknoloji şirketinde çalışan mühendisler SRE ve DevOps paradigmalarını ve prensiplerini kullanıyorlar. Peki nedir bunlar, sistem yöneticisi olmak için ne yapmalıyız?

çok fazla seçenek var, peki gelecek hangisinde?

Geçtiğimiz gün Cemal Taner ile yaptığımız youtube söyleşisi[1] içerisinde Cloud teknolojilerinin sektörü nasıl değiştirdiğinden bahsettik. Bunun üstüne, bir çok arkadaşımızdan şuna benzer sorular geldi: 

“Gelecek cloud ise sadece Cloud öğrensek olmazmı?”

“IT alanında henüz yolun başındayım, İngilizcem var. Ne yapmalıyım?”

“Üniversite son sınıftayım Alaylıyım Windows sistem yönetimi yaptım, ne öğrenmeliyim?”

“Şimdi yazılım konusunda mı kendimi geliştirmeliyim, Sizce ne yapmalıyım?”

“Sistem-network’un geleceği nasıl şekillenir bilmiyorum. Eğitimler pahalı, bunları almalı mıyım?”

“Online eğitimlerin faydası olur mu?”

Evet, o söyleşide de söylediğim gibi, cloud yükselişte. Hatta bu söylediğim sadece gelecek için bir tahmin değil; Cloud şu anda da oldukça önemli bir teknoloji. 

Eskiden sistem yöneticisi, veri tabanı yöneticisi(DBA), network admin, middleware uzmanı vs. gibi tanımlar vardı. Bu konuda ilanlar hala var.

Ancak gittikçe azaldıklarını ve bunların yerine Cloud ile ilgili iş gücü arayışının arttığını, https://www.glassdoor.de/ gibi büyük iş ilanı sitelerinde kendiniz de gözlemleyebilirsiniz.

Sektörde daha çok Versatilist veya Multi-Discipliner olan kişiler aranıyor.

Ne Öğrenmelisiniz?

IT sektöründe(operasyon kısmında) artık 2 tane ana tanım var SRE ve DevOps. Bunların altında Cloud Architect, Linux Admin, System Engineer vs. diye çeşitlenen alt tanımlar var.

Sistem yönetecekseniz öğrenmeye başlamanız gereken şeyler: Network /Monitoring /Database /Linux ve Cloud (AWS/GCP/AZURE).Bunların yanı sıra günümüzde Docker ve Kubernetes de bilmelisiniz. Ayrıca mutlaka bir yada daha fazla yazılım dili öğrenmelisiniz(Python veya GO vs).

Sistemci ve Operasyon tarafında olmak isteyen arkadaşlarımıza önerim, Windows bile kullanacak olsalar yine de mutlaka Linux öğrenmeleri.

Nereden Öğrenmelisiniz?

İnternette farklı bir çok eğitim platformu var. Çoğu oldukça başarılı. Yani herkesin üniversitede bilgisayar müh. Eğitimi almasına gerek yok.

Ayrıca, açıkkaynakfikirler.com platformu üzerinde hazırladığımız bir dizi SRE ve DevOps eğitimini de rahatlıkla önerebilirim. Tümü Türkçe ve ücretsiz. Bunlar, 101 yani temel eğitimler. Amaç, sizi konuya başlangıç seviyesinden dahil etmek.

BT sektörü içinde hiç linux kullanmayacağınızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz, mutlaka giriş seviyesinde de olsa Linux bilmelisiniz. Windows sunucu yönetecekseniz bile Linux işletim sisteminin farklarını ve iç dinamiklerini bilmelisiniz. Açık Kaynak Fikirler içinde verilen Linux eğitimi sizi doğrudan bir Linux sunucuya bağlar ve sizi bu ortama hazırlar. Giriş seviyesi için oldukça iyi bir temel sağlayacaktır; zira oldukça kapsamlı hazırlandı. Öyle ki, bu eğitimden sonra LPIC ve Cloud sertifikalarını sınavına girip alabilirsiniz. 

Bu tür sertifikaları almadan önce, hangi konular daha çok ilginizi çekiyor ve keyifle yapıyorsanız o konulara yönelin. 

Yani, mesela DevOps konuları ilginizi çekiyorsa: CI/CD nedir, Development process ler nelerdir(test driven development vs..) gibi konuları öğrenmeniz gerekir.  

İlgi alanınızı bulmak önemlidir. Çünkü, burada çalışacağınız konular, önümüzdeki 10-20 sene boyunca hayatınızın içinde olacak. Mutlaka zevk aldığınızdan ve yaparken motive olduğunuzdan emin olun. Aksi taktirde yaptığınız iş bir işkence olacak ve sizin için ciddi sorun yaratacaktır.

Türkiye şu an için sektörün 2-4 sene gerisinden geliyor diyebilirim. Almanya’da şu anda benim tanıdığım bir sürü Sistem mühendisi, Cloud Architect oldu ve olmaya da devam ediyorlar. Fakat, önemle belirtmeliyim ki; bu cloud Architect olan arkadaşlarımın çok iyi teknik bilgileri var. Yani, sertifika alıp Cloud Architect olan kişiler, eskiden iyi birer Linux Admin di.

Sektörün dinamiklerinden bahsettiğim bu yazımı da okumanızı tavsiye ederim,

Bilişimciler gelecek için ne öğrenmeli?

Ayrıca https://acikkaynakfikirler.com/egitimler/ içindeki eğitim ve mesajlaşma platformuna üye olursanız oradan, sahada aktif olarak çalışan sektör profesyonellerine ulaşmanız daha kolay olur.

Son olarak, yazılım konusunda mutlaka kendinizi geliştirmeniz gerektiğini tekrar hatırlatmak istiyorum. Python ve Bash scripting öğrenmek sizler için ilerde çok faydalı olacaktır. Cloud işi yapan arkadaşlarım çoğunlukla Terraform /Python scriptler kullanıyorlar. Yani ne iş yaparsanız yapın bir tarafında yazılım bilmek şart. Udemy kursları fena değil, içerikleri çoğunlukla giriş seviyesi ve sınırlı oluyor. Klasik olacak fakat gerçekten Python öğrenebilmeniz için bir kitap edinmenizi tavsiye ederim.

[1]https://youtu.be/xej5sPM46Dk

Kariyerime 1995 yılda “Bilgi İşlem Sorumlusu” olarak başladım. Zaman içinde çeşitli şirketlerde yazılım mühendisi, ArGe mühendisi, Product Owner, sistem mühendisi, Head Of Operations, IT müdürü, CTO ve CEO gibi birçok farklı ünvanla çalıştım. Türkiye ve Almanya’da Startup lardan başlayarak orta ve büyük ölçekli birçok şirketin IT altyapısını kurdum, danışmanlık verdim ve yönettim. Bugüne kadar mentorlük yaptığım ve kariyerinin şekillenmesine etkimin olduğu birçok arkadaşım oldu. Hakkımda daha fazla bilgi edinmek isterseniz https://acikkaynakfikirler.com bakabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Top