800114431723438655
Bilişim Sektöründe Kim Ne Kadar Maaş Alır?
Bilişim Sektörü Ücretler Araştırması 2019-2020-2021-2022-2023
Tübider Bilişim Sektörü Derneği çerçevesinde 2013 yılından beri gerçekleştirdiğimiz Bilişim Teknolojileri Ücret Araştırmasını 2023 yılında tekrarlıyoruz. Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörünün, ülke ekonomisinin büyümesinde, istihdamın ve dünya pazarlarındaki rekabet gücünün artmasında kaldıraç görevi gördüğü ve Türkiye için stratejik sektör olarak konumlandırılması gerektiği dillendirildikçe bilişim kariyerlerinin cazibesi daha da öne çıkmaktadır. Amacımız Türkiye’nin her köşesinde, yüzlerce üniversitemizde bilişim-elektronik-robotik-biomedikal alanlarında halen okuyan birçok öğrencinin, mezun olduğunda iş ararken karşılaşacağı zorluklara bir nebze olsun yardımcı olmaktır. Bu araştırma ile gençlere bilişim mesleklerini, mesleki sorumluluklarını, gereken eğitim ve becerilerini irdeliyor olacağız.
2023 Yılı Bilişim Sektörü Ücret Artışları
2023 yılı için tekrarlanan araştırma ile ücret zamları Aralık 2022’de yeni bir anket çalışması sonucu yeni beklentiler ve işverenlerin tahminleri şeklinde ayrı ayrı irdelenmiştir. Aşağıda, 2021 ve 2022 Aralık ayında yaptığımız çeşitli anket sonuçlarından derlediğimiz 2023 yılı Bilişim Teknolojileri alt meslekleri için beklenen ortalama ücret artışları görülmektedir. İşveren tahminleri yapay zeka ile belirlenen “Bilişim Sektöründe Kim Ne Kadar Maaş Alır” çalışmamızda bulunabilir.
Tübider Bilişim Teknolojileri Meslek Seçimi ve Ücretler 2023
2013’TEN BERİ TEKRARLANAN BU ARAŞTIRMA 2023 YILINDA GÜNCELLENMİŞTİR
Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörünün, ülke ekonomisinin büyümesinde, istihdamın ve dünya pazarlarındaki rekabet gücünün artmasında kaldıraç görevi gördüğü ve Türkiye için stratejik sektör olarak konumlandırılması gerektiği dillendirildikçe bilişim kariyerlerinin cazibesi daha da öne çıkmaktadır. Tübider Bilişim Sektörü Derneği olarak bu araştırmayı yapmaktaki amacımız Türkiye’nin her köşesinde, yüzlerce üniversitemizde bilişim-elektronik-robotik-biyomedikal alanlarında halen okuyan birçok öğrencinin, mezun olduğunda iş ararken karşılaşacağı zorluklara bir nebze olsun yardımcı olmaktır. Bu araştırma ile gençlere bilişim mesleklerini, mesleki sorumluluklarını, gereken eğitim ve becerilerini irdeliyor ve iş bulma süreçlerinde nelerle karşılaşacaklarını, ne gibi ücret alabileceklerini gösteriyoruz.
Tübider Bilişim Sektörü Derneği “Bilişim Teknolojileri Meslek Seçimi ve Ücretler” araştırması ilk olarak 2013 yılında Mesleki Yeterlilik Kurumu bilişim meslekleri standartları ve yeterlilikleri çalışması çerçevesinde yapılmıştır. 2017, 2019, 2020, 2021 ve daha sonra 2023 yılında tekrarlanan araştırma 4,000’den fazla profesyonel ve 200’den fazla şirket çalışanları üzerinde yapılan anket çalışmasına dayalıdır.
Resimleri anlamaları için bilgisayarları nasıl eğitiyoruz?
Bilgisayarlar, bilgi arama, görüntüleri anlama, uygulamalar, haritalama, tıp, dronlar ve kendi kendini süren otomobil uygulamalarıyla toplumumuzda her yerde yaygınlaştı. Bu uygulamaların çoğunun özü, görüntü sınıflandırma, yerelleştirme ve algılama gibi görsel tanıma görevleridir. Yapay sinir ağındaki (yani “derin öğrenme”) yaklaşımlardaki son gelişmeler, en gelişmiş görsel tanıma sistemlerinin performansını büyük ölçüde artırmıştır.
Derin Öğrenme Nedir?
Bilgisayarlı görme, konuşma tanıma, doğal dil işleme, ses tanıma, sosyal ağ filtreleme, makine çevirisi , biyoinformatik , ilaç tasarımı gibi alanlara çeşitli uygulamalarda derin sinir ağları, derin bilgi ağları, tekrarlayan sinir ağları ve evrimsel sinir ağları gibi derin öğrenme mimarileri uygulanmıştır. Tıbbi görüntü analizi, malzeme muayenesi ve masa oyunu programları gibi bazı durumlarda insan uzmanlarına göre daha üstün sonuçlar üretebilir.
Sosyal Ağlar ve Kullanım Arızaları
İnsanoğlu doğumdan itibaren belki kendi arzularıyla belki de dış etmenlerin etkileriyle, kendilerine birçok ağ kurarlar. Ya yeniden oluşur bu ağlar ya da daha önceden birilerinin vasıtasıyla oluşmuş olan ağların birer üyesi olmak kaçınılmazdır. Peki nedir bu ağlar? Bize kattıkları, bizden götürdükleri nelerdir? İyisiyle kötüsüyle masaya yatırıp teşhisini koyalım.
Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi ilan etmesi ve insanların zorunlu olarak evlerine kapanmasıyla birlikte sosyal medya, kullanıcıların olduğu kadar markaların ve kurumların da dış dünyaya açılan penceresi haline geldi. Bu süreç sona erdiğinde dijital teknolojilere daha bağımlı ve bağlı bir hale geleceğimiz kesin gibi.
DevOps veya Admin olmak istiyorum, ne yapmalıyım?
Gelecekte yazılım geliştirme ve yapay zeka gibi konuların popüler olacakları kesin. Bunun yanında DevOps, DevSecOps ve SRE gibi terimleri duymaya başladık. Günümüzde 5 büyük teknoloji şirketinde çalışan mühendisler SRE ve DevOps paradigmalarını ve prensiplerini kullanıyorlar. Peki nedir bunlar, sistem yöneticisi olmak için ne yapmalıyız?
Geçtiğimiz gün Cemal Taner ile yaptığımız youtube söyleşisi[1] içerisinde Cloud teknolojilerinin sektörü nasıl değiştirdiğinden bahsettik. Bunun üstüne, bir çok arkadaşımızdan şuna benzer sorular geldi:
2020-21 Yılları Popüler Veri ve Veri İşleme Bilişim Meslekleri
Gelişmekte olan teknolojiler 2020-2021 yılları arasında görmeyi beklediğimiz talep edilen işler için kilit katalizör olacağı aşikardır. “Blok Zincir teknolojileri ve aracısızlaştırma, arttırılmış gerçeklik, yapay zeka, nesnelerin interneti ve otomasyon, sanal gerçeklik ülke genelinde gerçekleşen dijital dönüşümü desteklemek için mühendislik, ürün, veri bilimi, pazarlama ve satış alanlarında iş talebi artmaya devam edecek.
2012’den beri yaptığımız Bilişim Meslekleri araştırmasını Tübider Bilişim Sektörü Derneği 20. Yıl Kutlamaları çerçevesinde 2020 Şubat ayında yenileyerek topluma duyuracağız. Farklı endüstrilerdeki, sağlık hizmetlerinden finansmana, otomotiv sektöründen akıllı evlere ve daha fazlasına kadar çeşitli alanlarda işverenlerin iş akışını kolaylaştırmak ve işleri artırmak için yeni teknolojileri uygulamaya başladıkça, teknik/teknolojik bilgiye dayalı ve iletişim becerisi, takım çalışması, problem çözme gibi yumuşak beceriler (Soft Skills) dengesi olan birinci sınıf çalışanlara olan talep artmaya devam edecek. Bu gerçeklikten hareketle bu makale dizisinde 2020-2021 yılları arasında popüler olacak bilişim meslekleri ve sorumluluk alanlarını irdeledik. Makale dizimizin ikinci bölümünde 2020-2021 yılları arasında popüler olacak Veri ve Veri İşleme Bilişim Mesleklerini ele alıyoruz.
2020-21 Yılları Popüler Yazılım Meslekleri
Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörünün, ülke ekonomisinin büyümesinde, istihdamın ve dünya pazarlarındaki rekabet gücünün artmasında kaldıraç görevi gördüğü ve Türkiye için stratejik sektör olarak konumlandırılması gerektiği dillendirildikçe, bilişim kariyerlerinin cazibesi daha da öne çıkmaktadır. Bu nedenle üniversitelerin bilişim bölümlerine olan ilgi ve bilişim sertifikasyon programlarının önemi artmaktadır. Dünyanın karmaşıklığı ve eğitimde çoklu disiplin yaklaşımı, meslek adlarının karışmasına, mesleğe ait ana görev veya işlemlerin bazen meslek olarak da tanımlanmasına ve bazen de mesleğe ait alt sektörlerin ana meslek gibi addedilmesine neden olmaktadır.
Bilişim Teknolojileri alanında gelecekte mesleklerin birçok alt mesleklere bölüneceğini ve daha kapsamlı eğitim gerektirdiğini görüyoruz. Teknolojiler öyle hızlı değişiyor ki, önümüzdeki bir kaç yılın en önemli yetkinlikleri; çok yönlülük, hızlı öğrenme ve adaptasyon kabiliyeti olacak. Eskiden çok uzak olan disiplinler ve teknolojiler artık içiçe, bu sebeple özellikle mühendislerin multi-disiplin çalışmaları çok önemseniyor. Eski uzmanlık alanlarının yerini artık “uzmanlık kombinasyonları” alıyor.