İş Görüşmelerinde Muhtemel Sorular ve Cevaplama

by nsaral

Yüz yüze yapılan iş görüşmelerinde nezaket kurallarına mutlaka uyun. “Sen” yerine “Siz” kelimelerin tercih edin, hiçbir şekilde “Ya” veya benzeri argo laflar kullanmayın. Çok konuşmayın ve sadece sorulan sorulara net cevaplar verin. Unutmayınız ki İK yöneticileri bazen kasıtlı, kışkırtıcı veya tuzak sorular da sorabilir.

Alçak gönüllü olun ama aşırıya kaçmayın. Aşağıdaki soruların hepsinin size sorulacağını zannetmeyin, belki benzeri sorular veya sadece bir kısmı da sorulabilir. İş görüşmesi ziyaretleri için görselde belirtilen kurallara uyun. (Görsel üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz.

Sorular ve Cevaplar

Cevaplarınızı iş ile alakalı olarak sınırlayın. Size sorulmadıkça kişisel bilgilerinize, yaşam tarzınıza veya benzeri özele asla girmeyin.

Görüşmesini yaptığınız meslek alanında ilerlemeden bahsedebilirsiniz. Yanıtınız, beklediğiniz sorumlulukların yanı sıra belirli bir atama ise, derinlemesine tartarak o role uyup uymadığınızı kendiniz de teyit edebilirsiniz.

“Daha iyi yada heyecan verici işler peşindeyim.” şeklinde olumlu yanıtlar verin. Kelimelerinizi daha iyi fırsatlarla sınırlandırın. Bununla birlikte “Eski iş yerimde bana bu fırsatlar verilmedi.” gibi şeyler söylemeyin veya eski iş yerindeki zorluklar/tersliklerle ilgili asla bilgi vermeyin.

Tüm kişilik bozukluklarınızı derhal listelemeye başlamayın. Kalıp halinde ve herkeste olabilecek olan zayıf yönlerinizi söyleyin. “Ofise gelirken hazırlanmak için zaman ayırıyorum ve bu yüzden alarmımı iki saat önceye kuruyorum” gibi şeyler kulağa iyi gelir.

Kendinizi ne kadar çok pazarlarsanız, o kadar çok talep olacaktır. Güçlü yönlerinizi yansıtan örneklerle vermek için önceden çalışın.

Bunun gibi soruları cevaplamak için en geçerli bilgi kaynağı olduğu için şirket web sitesine ve diğer kıyıda kalmış bilgilere göz atarak gerekli ödevleri yapın. Kişisel olarak şirkette çalışan birini tanıyorsanız, belirli bilgiler için bu kişilerle konuşun.

İki taraf içinde gerekli olan ihtiyaç duygusu ele alınmalıdır. Şirketin size olan ihtiyacı kadar, işe ihtiyaç duyduğunuza dair bir mesaj göndermek için dengeli bir tonda konuşun. Kendinizi diğer katılımcılarla asla karşılaştırmayın.

Her zaman evet deyin. Başarı, tüm dünyayı kontrol etmek anlamına gelmez. O ana kadar kazandığınız başarıları zamanla tartışabilirsiniz.

Bu süre zarfında yapmış olduğunuz üretken faaliyetleri, herhangi bir kursa katılıp, herhangi bir ücret ödemeden çalışarak bilgiyi geliştirme konusunda yaptıklarınızı anlatın.

Meslektaşlarınızdan almış olduğunuz övgü ile anlatın, fakat aşırı abartılı görünmediğinize dikkat edin.

Belirli bir süre kullanarak çok spesifik olmayın. Cevaplarınız her iki taraf içinde uygun olacak şekilde kulağa hoş gelsin.

İş için uygun olduğunuzu ikna etmeye çalışın. Belirsiz konuşarak kimlik bilgilerinizle ilgili hiçbir şüpheyi asla ifade etmeyin. Onlara doğru kişinin siz olduğunuzun garantisini verin.

Dinleyiciye, astlarınız ve meslektaşlarınızla her türlü iletişim üzerinde çok fazla durduğunuzu anlaması sağlamanız çok önemlidir. Onlara rehberlik etmek veya onlarla paylaşımda bulunmak için neler yaptığınızı iyi bir şekilde anlatın.

Bunun için bir kez daha sağlam bir evet gerekli. Çeşitli senaryolarla örneklendirerek, proje son tarihlerini bir takım olarak görmeyi başardığınızı anlatın.

Kabul ettiğiniz temel değerleri, takımları yönlendireceğiniz ve güdüleyici yaklaşımlarınızdan bahsedin.

Çevredeki algılarla hisler oluşur. Bu yüzden mülakatta, sizi rahatsız edebilecek şeyleri iş arkadaşları ile anlaşarak çözebileceğinizi belirtin.

Proje için zorunlu olduğunuzu ve proje görevlerinde esnek olduğunuza dair bir his duygusu yaratmanız gerekmektedir.

Önceki işyerinizde meydana gelmiş belirli durumsal durumlardan bahsetmek gerekir. Gereksiz konuşmalardan kaçının. Tavsiye veya övgü mektubunuz varsa, başvuru için mülakat yapanlara gösterin.

Onlara ikisinin de sizin için aynı derecede önemli olduğunu söyleyin. Birinin diğerinden daha önemli olduğuna inanmak kulağa hoş gelmez. Onlara iş tatmini de aradığınızı söyleyin.

Kriz durumlarıyla baş etmede doğru kişi olduğunuzu hissettirmek için önceki iş yerlerinde başarılarınızı ve deneyimlerinizi vurgulayın.

Bu tür zor soruya dikkatle cevap verin. Baskı altında başarılı olduğunuz durumu açıklayın. Sanki limitler içindeki baskı, sizden en çalışma performansını getirir gibi sunun.

Güven duygusu oluşturmak için elde ettiğiniz becerileri ve başarılarını vurgulayın. Okulda veya dereceli projeleriniz sırasında görev aldığınız benzer rollerden bahsedin.

“Maaş” gibi saçma cevaplar sadece şansınızı bitirecektir. Çalışma ortamı, disiplin ve bütünlük gibi bazı olumlu şeyleri söyleyin.

“Nicel olarak belirlediğim hedefleri gerçekleştirdiğimde ve o seviyenin ötesine geçtiğimde” şeklinde yanıtlayın.

Kesinlikle “evet”! Bu, şirketle ne kadar uyumlu olduğunuzu ve kuruluşun sonuçlarını karşılamak için işleri seri bir şekilde ele aldığınızın bir testidir.

Dakikalarca ayrıntılı açıklamalar yapmak için asla özel şeyler söyleme. Bunun bir şiir yarışması olmadığına unutmayın. Yetkili, adil ve cesaretlendirici gibi güzel şeyler söyleyin.

Geçmişteki nesnel çizgiyle alâkalı bir şey söyleyin ve vizyon sahibi bir kişi gibi konuşun.

Daha önceki işyerlerinde ki hatalarınızı ifşa etmeyin.  Hatalarınızdan bazılarını açığa çıkarırsanız, bu anlattıklarınızdan çok daha fazlasını ifade edebilir.

İş tanımını beceri ile birlikte kıyaslayın, ancak alakalı ve mantıklı cevaplar verin.

Sanki işe alınıp, şirkete girmiş gibi konuşun. Küçük şeyleri de gerçekleştirmekle sınırlı olmaktan çok, biraz özgürlükten hoşlandığınızı söyleyin. Görevlerdeki netlik de beklentiler altında etiketlenebilir.

Mülakat öncesi ödevinizin bir parçası olarak sorularınızın bir listesini yapın. Yanıtları anlamakta açık olun. Bu, sizin düşünce ve davranışınızda çok net olduğunuzu ortaya koyacaktır.

İş gereksinimi ve sahip olduğunuz becerileri arasındaki benzerliklerin doğru şekilde ifade edildiğini söyleyin.

Son çalıştığın şirketin ilerlemeniz için çok büyük bir platform ve şimdiki ‘Siz’ oluşturmak için bir sebep olduğunu belirtin. Sorular çok belirgin olsa bile her türlü olumsuz şeyden kaçının. Gizli olduğu için işin ayrıntılarına asla girmeyin.

Eleştirilerin, kişisel gelişmenin en iyi yolu olduğunu düşünüzü belirtin. Eleştirileri kişisel olarak algılamadığınızı ve niyetlerini anladığınızı söyleyin. Eleştiriye maruz kaldıkça, bir sonraki en iyi seviyeye yükseldiğiniz her durumu anlatmalısınız.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

1957 doğumlu M.Niyazi Saral, 1981 yılında İTÜ’den Elektronik Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. Aynı üniversitede 2 yıl öğretim görevlisi olarak çalışan Niyazi Saral 1981 yılından beri sektörde mühendis ve yönetici olarak çalıştı. Evli ve iki çocuk babası Niyazi Saral kendi mesleği dışında etik kuramlar, e-öğrenme, meslek standartları ve yeterlilikler üzerine çalışmaları yapmaktadır. Niyazi SARAL 2007 yılından beri Bilişim STK’larında gönüllü olarak çalışmakta ve kar amacı gütmeyen Çizgi-Teknoloji Araştırma Geliştirme ve Eğitim Merkezi çatısı altında çeşitli mühendislik yarışmaları, sempozyumlar, eğitim seminerleri ve e-öğrenme programları ile uzaktan eğitim çalışmaları yürütmektedir. Niyazi Saral Mesleki Yeterlilik Kurumu Voc-Test Sınav ve Belgelendirme Merkezi Koordinatörü olarak çalışmış ve Türkiye Bilişim Sektörü Meslek Standartları ve Yeterlilikleri kanun ve yönetmeliklerini hazırlayan ekibe liderlik etmiştir. Niyazi Saral, Blok Zinciri ve kripto paralar üstüne üç farklı şehirde 7 seminer vermiştir. Son yıllarda ise Yapay Zeka ile öğrencilerin kişisel özelliklerine göre bilişim meslek seçimi ve ücretler üzerine araştırmalar yapmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Top