Bilişim Teknolojileri ve Yabancı Diller

by nsaral

İngilizce yabancı dil eğitimi dersinin seçmeli olmasının tartışıldığı bu günlerde Tübider Bilişim Sektörü Derneği olarak Bilişim Teknolojileri alanında yabancı dillerin ve özellikle İngilizcenin önemini bir araştırma ile kamu oyuna sunmak istedik. Araştırmayı yaparken milyarlarca web sitesini ve buradaki trilyonlarca sayfayı indexleyen Google kaynakları kullanılmıştır. Öncelikle BT alanında yeni teknolojileri karakterize eden blockchain (blok zinciri), internet of things (nesnelerin interneti), virtual reality (sanal gerçeklik), artificial intelligence (yapay zeka), cloud computing (bulut bilişim), deep learning (derin öğrenme), robotics (robot bilimi), neural networks (sinir ağları), augmented reality (artırılmış gerçeklik) kelimelerini seçilmiştir. Bu kelimeler seçilirken mümkün olduğunda bu dillerin tamamında gerçek tercümeleri ile kullanılabilmesi de önde tutulmuştur. Bu kelimelerin Türkçe, İngilizce, Almanca ve Fransızca karşılıklarını Google aratarak sayfa sayıları çıkartılmıştır. WEB sayfalarında bulunan her HTML dosya için 1 puan, PDF için yine 1 puan, PPT için 2 puan ve video dosyaları için 3 puan ağırlıklı ortalamalar ile her dilde bu kelimelerin indexleri oluşturulmuştur. Bu anlamda yapılan bir araştırmanın her ne kadar gerçek bilgi sayfalarını içermediği düşünülse de ortalama olarak doğruya yakın bir istatistiksel veri olduğu kabul edilmiştir.

Tespit edilen bu ağırlıklı ortalamalar ile bu dillerin BT alanındaki kaynak önemi ortaya çıkmaktadır. Araştırmadan hemen göze çarpan ve Tübider olarak yıllardır çok iyi bildiğimiz bir gerçek te oldukça objektif olarak tespit edilmiştir. İngilizce kaynaklar ezici çoğunluktadır. Aşağıdaki grafikten bu kaynakların tüm kaynaklara oranının %92 gibi olduğu açıkça görülmektedir. Türkçe kaynaklar %4 olan Fransızcadan daha geride ancak %1 ağırlığı olan Almancadan da fazladır.

 

1957 doğumlu M.Niyazi Saral, 1981 yılında İTÜ’den Elektronik Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. Aynı üniversitede 2 yıl öğretim görevlisi olarak çalışan Niyazi Saral 1981 yılından beri sektörde mühendis ve yönetici olarak çalıştı. Evli ve iki çocuk babası Niyazi Saral kendi mesleği dışında etik kuramlar, e-öğrenme, meslek standartları ve yeterlilikler üzerine çalışmaları yapmaktadır. Niyazi SARAL 2007 yılından beri Bilişim STK’larında gönüllü olarak çalışmakta ve kar amacı gütmeyen Çizgi-Teknoloji Araştırma Geliştirme ve Eğitim Merkezi çatısı altında çeşitli mühendislik yarışmaları, sempozyumlar, eğitim seminerleri ve e-öğrenme programları ile uzaktan eğitim çalışmaları yürütmektedir. Niyazi Saral Mesleki Yeterlilik Kurumu Voc-Test Sınav ve Belgelendirme Merkezi Koordinatörü olarak çalışmış ve Türkiye Bilişim Sektörü Meslek Standartları ve Yeterlilikleri kanun ve yönetmeliklerini hazırlayan ekibe liderlik etmiştir. Niyazi Saral, Blok Zinciri ve kripto paralar üstüne üç farklı şehirde 7 seminer vermiştir. Son yıllarda ise Yapay Zeka ile öğrencilerin kişisel özelliklerine göre bilişim meslek seçimi ve ücretler üzerine araştırmalar yapmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Top