Network/Sistem Yöneticisi

Ağ Yöneticileri (Network/Sistem Yöneticisi), ağları ve iletişim sistemlerini yönetir. Network/Sistem Yöneticileri, bilgi akışını sağlayan ağları ve bilgisayar sistemlerini kurarlar, bunları destekler ve yönetirler. Ayrıca Network/Sistem Yöneticileri ağ donanım ve yazılımlarının kurulumlarını ve yönetimlerini gerçekleştirirler. Ağ sorunlarını gidermekte ve ağ güvenliği, kullanılabilirliği ve performans standartlarını sağlamakta Network/Sistem Yöneticileri sorumluluğu içerisinde yer alır.

Zorlu ekonomik zamanlarda şirketler maliyetleri düşürmek ve üretkenliği artırmak için mevcut sistemleri optimize etmek için dışarıdan hizmet alımı yaparak Network/Sistem Yöneticileri  ile çalışırlar. Güçlü bir ekonomide şirketler, yeni sistemleri kurmak, güvenli hale getirmek ve optimize etmek için eğitimli ve sertifikalı Network/Sistem Yöneticilerini kendi bünyelerinde istihdam etmeyi tercih ederler.

Becerileri ve Sorumlulukları

Network/Sistem Yöneticileri için aşağıdaki beceriler ve sorumluluklar istenmektedir.

  • Kuruluşun sunucu sistemini ve ağını yapılandırır ve bakımını yapar.
  • Ağ güvenlik araçlarını, örneğin güvenlik duvarını, anti-virüs ve saldırı tespit sistemlerini yönetir.
  • Ağ bağlantısını ve performans sorunlarını belirleme, giderme, çözme ve belgeleme görevini yürütür.
  • Kablolu telefonları ve diğer ağa bağlı telekomünikasyon cihazlarını kurma ve destekleme görevini yönetir.
  • Ağ performansını izleme ve en uygun hız ve kullanılabilirlik için ağı optimize etme görevini yönetir.
  • Ağ donanımını, örneğin Cisco yönlendiricilerini ve anahtarlarını kurma, yapılandırma ve bakımını yapma görevini yönetir.
  • Kurumsal antivirüs veya teşhis programları gibi ağ yazılımlarını dağıtma, yapılandırma ve yükseltme görevini yönetir.
  • Kritik ağ sunucuları için acil yedekleme ve geri yükleme sistemlerini uygulamak ve devam ettirmekgörevini yönetir .
  • Ağ yöneticileri, iç güvenlik ihlallerine karşı korumak için hassas dosyalara kullanıcı erişimini düzenleme görevini yönetir.
  • Daha küçük şirketlerde, ağ yöneticileri genellikle son kullanıcı masaüstü desteğinden ve sunucuların ve diğer ağa bağlı aygıtların bakımından sorumludurlar.
  • IP adresleme bilgisi ve IPv4 ve IPv6 gibi bazı yaygın ağ protokolleri bilir.
  • Windows, Linux ve MAC OS gibi yaygın işletim sistemleri ve sunucu yazılımları bilgisine sahiptir.
  • Dizinler, dosyalar, dağıtılmış uygulamalar, e-posta, HTTP, FTP, DNS ve diğer bazı ortak hizmetler gibi çeşitli Ağ Servisleri bilgisine sahiptir.
  • TCP / IP, SMTP ve dağıtılmış ağlar dahil olmak üzere ağ ve internet protokolleri bilgisi,
  • Şifreleme, güvenlik duvarları, IDS, anti-virüs, anti-spam vb. Kullanarak güvenlik bakım bilgisi ne sahiptir.
  • ISS / İletişim Sağlayıcıları ve Sanal Özel Ağlar (VPN’ler) bilgisine sahiptir.
  • Sanallaştırma ve bulut sistemleri bilgisine sahiptir.
  • MySQL ve Sql Server gibi veritabanları ve veritabanı sunucuları bilgisi. Bazı durumlarda, Python, Pearl ve PHP gibi bazı betik dilleri hakkında temel bilgilere sahiptir.

Eğitim Gereklilikleri

Ağ yöneticilerinin genellikle bilgisayar bilimleri, ağ yönetimi, sistem mühendisliği veya ilgili bir alan üzerinde lisans veya lisansüstü derecesine sahip olması gerekir. Örgün bir eğitim programının tamamlanmasının ardından, ağ yöneticileri CompTIA’nın Network +, Cisco’nun CCNA ve Microsoft’un MCTS: Server 2008 Ağ Altyapısı Yapılandırması gibi ağ sertifikalarını kazanarak kendilerini daha da geliştirebilirler.

Bir ağ yönetimi lisans programında aranacak temel beceri ve dersler arasında, sistem yönetimi eğitimi, LAN ve WAN kurulum ve yapılandırma, yönlendirme ve anahtarlama ve ağ güvenliği eğitimi yer alır. Etkili iletişim becerileri de çok önemlidir, çünkü ağ yöneticileri hem teknik hem de teknik olmayan çalışanlara karmaşık fikirler ve çözümler iletirler. Bilgisayar ağı zengin ve geniş bir alandır, bu nedenle temellerin ötesine geçerek ilginizi çeken veya şu anda popüler olan ağ becerilerine sahip olan, örneğin sanallaştırma veya bulut bilişim ile ilgili bir alanda ilerlemeyi seçebilirsiniz.

Bu bilişim mesleğinde Ulusal ve Uluslar arası faydalanabilecek eğitim platformları ve sınıf içi eğitim alabileceğiniz eğitim merkezleri için tıklayınız.

network-1

Network & Güvenlik Mesleki Bilgi

Network Engineering Description & Definition – Link

CompTIA IT Certification RoadMap – Image

CompTIA Network & Security RoadMap – Image

How to Become a Network Engineer – Link

How to Become a Cybersecurity Engineer – Link

Ağ Yöneticisi Çalışan Ücretleri 2023

Bilişim sektöründe Ağ Yöneticisi kadrosunda çalışabilmek için en azından Meslek Yüksek Okulu mezunu olabilmeniz gerekmektedir. İyi derecede İngilizce bu alanda gereklidir. Bu meslekte çalışanların 2023 ücret beklentileri ve işveren tahminlerine aşağıdaki butonlar ile erişebilirsiniz.

Kullanılan Cihazlar

Ağ teknolojileri alanında kullanılan araç, gereç ve ekipmanlar:

Top