Bulut Mühendisi, Wireless Network Mühendisi

Network Mimarı

Network (Ağ) Mimarları, bilgisayar ağlarını planlar ve tasarlarlar. Ağ mimarları KOBİ’lerde, çoğu işletme ve devlet kurumunda istihdam edilmektedir.

Ağ mimarlarının, zor teknik becerilere ek olarak, stratejik hedeflerle uyumlu, verimli, güvenli ve ölçeklenebilir bir ağ tasarlamak için şirketin iş ihtiyaçlarını anlamaları gerekir. İş konularında sağlam bir kavrayışa sahip olan ağ mimarı, hangi donanım, yazılım ve kablo altyapısının eldeki projeye en uygun olacağı yönlerini dikkatlice düşünerek ağ taslağı hazırlama ile görevlidir. Üst düzey bir konum olan bu meslekte, çoğu ağ mimarı işi 5 ila 10 yıllık ilgili tecrübeye, güçlü iş zekasına ve en azından bilgisayar ağı veya ilgili bir çalışma alanındaki lisans derecesine ihtiyaç duyar.

Becerileri ve Sorumlulukları

Ağ mimarlarından istenen beceri ve sorumluluklar aşağıda yer almaktadır.

  • Yerel / geniş alan ağı (LAN / WAN) ve intranet de dahil olmak üzere bilgisayar ağları tasarlama.
  • Yönlendiriciler, anahtarlar, modemler ve güvenlik duvarları gibi ağ donanımlarını karşılaştırma ve satın alma
  • Ağ sürücüleri ve izleme uygulamaları gibi ağ yazılımlarını araştırma ve uygulama.
  • TCP / IP, DNS, SMTP, HTTP ve dağıtılmış ağlar dahil olmak üzere ağ ve internet protokolleri bilgisi,
  • Ağ tasarımını örgütsel hedeflerle uyumlu hale getirmek için CTO ve diğer yöneticilerle yakın işbirliği yapma.
  • VoIP (Voice over Internet Protocol) ve diğer telekomünikasyon sistemlerini tasarlama ve entegre etme.
  • Ağ mühendislerini, ağ yöneticilerini ve diğer çalışanlarını ağ kurulumunda ve yapılandırmada denetleme.
  • Eleştirel düşünme, sözlü / yazılı iletişim ve liderlik gibi bol yumuşak becerilere sahip olma.
  • Performansı, güvenliği ve verimliliği en üst düzeye çıkarmak için ortaya çıkan ağ teknolojilerini sürekli olarak değerlendirme.
  • Ağ performansını periyodik olarak test etme ve değerlendirme.

2020-2021 Yıllarında artan kablosuz ofisler Wireless ve Bulut imkanları ile Network Mimarlarının bu alanda da beceri ve sorumluluklar artmıştır.

Bulut Mühendisi

Cloud Computing’in son birkaç yıl içinde ortaya çıkması ve Cloud Engineers’ın ardından yükselmesi inanılmaz bir şey değil. Dolayısıyla, rolün işverenlerle öne çıkmaya devam etmesi şaşırtıcı değildir. Bulut mühendisliğini genellikle üç ana çalışma alanında toplanır.

Bulut Mimarisi: Bulut mimarları, bulutta çalışacak altyapıyı ve dağıtılmış uygulamaları planlar. Kuruluşların bulut bilişim planını tasarlamak ve optimize etmek için güçlü iş zekası ve teknik uzmanlığını birleştirirler.

Bulut Geliştirme: Bulut geliştiricileri, mimarın vizyonunu hayata geçiren kodlama ve yazılım mühendisliğini gerçekleştirir. Bulut tabanlı uygulamalar oluşturmak, dağıtmak ve optimize etmek için önde gelen bulut platformlarının geliştirme ortamlarından birinde veya daha fazlasında geleneksel programlama becerilerini özel bilgi ile birleştirirler.

Bulut Desteği: Bulut destek mühendisleri, bulut bilişim alanında endüstri lideri Amazon Web Services (AWS), Microsoft ve Google’da geliştirilen bulut çözümlerinin uygulamaya başlanması, sorun giderme ve bakımından sorumludurlar.

Bulut Mühendisleri Beceri ve Sorumlulukları

Bulut Mühendisi, Cloud Computing kapsamında kurumlar veya kuruluşları için en uygun bulut tabanlı çözümleri belirlemek ve uygulamak için diğer mühendislik ekipleri ile birlikte çalışırlar. Bulut üzerinde bir uygulamanın planlanması, tasarımı, geliştirilmesi ve bu bulut ortamlarını kurum/kuruluş güvenlik yönergelerine göre yönetmesinde sorumludurlar. Bulut Mühendisleri çalıştıkları ekipleri ve kurum/kuruluş çalışanlarını bulut uygulamaları konusunda eğitirler. RESTful hizmetleri tasarlamak için kapsamlı API bilgileri ile bunları JSON veya XML kullanarak gerektiği gibi  mevcut veri sağlayıcılarla entegre etmekten sorumludurlar.

  • AWS Çözüm Mimarı, Bulut Güvenliği ve / veya OpenStack Yönetici Sertifikası Sertifikası,
  • Java, Python, C ++, R veya Ruby gibi bulut uygulanabilir programlama dilleri kullanarak yazılım geliştirme deneyimi,
  • SOA uygulamaları ve tercihen AWS olmak üzere bulut tabanlı hizmetler konusunda deneyim,
  • OpenStack, Linux / UNIX, Rackspace, Docker ve Microsoft Azure ile çalışma deneyimi,
  • Web servisleri, API, REST ve RPC bilgisi,
  • TCP / IP, DNS, SMTP, HTTP ve dağıtılmış ağlar dahil olmak üzere ağ ve internet protokolleri bilgisi,
  • SQL, MySQL, Hadoop ve NoSQL bilgisi ve Postgres gibi veri saklama araçları deneyimi.
  • Bulut bilişim ile ilgili, örneğin Makine Öğrenimi (ML), Nesnelerin İnterneti (IoT), veri analitiğini ve Yapay Zeka (AI) gibi gelişen teknolojiler hakkında bilgi,
  • Önde gelen bulut satıcılarının yazılım geliştirme kitlerinden (SDK) birini veya daha fazlasını kullanabilme bilgisi.
  • Uygulama yaşam döngüsü yönetimi (ALM) bilgisi,
  • Kubernetes ve Docker gibi konteyner yönetim platformları hakkında bilgi ve deneyim,
  • Daha hızlı uygulamalar oluşturmak için geliştiriciler ve operasyon personeli arasındaki boşluğu doldurmak için tasarlanmış çok rağbet gören bir metodoloji olan DevOps’taki becerileri,

Wireless Network Mühendisi

Kablosuz ağ / bulut mühendislerinin, ağ teknolojisinin her alanında uzman olması ve WLAC tasarımının yanı sıra kablosuz ekipman ve standartlarda da bir altyapıya sahip olmaları gerekir. Network mimarlarında daha etkin iş için yüksek analitik ve problem çözme becerileri gereklidir. Bu alanda çalışacak Network Mimarları için Sertifikalı Kablosuz Ağ Uzmanı (CWNP) gibi bir sertifika da değerlidir.

Bir Kablosuz Ağ Mühendisi olmak için, adayların kablosuz ekipman, kablosuz LAN (WLAN) standartları, tasarım ve protokoller konusunda detaylı bilgileri olması gerekir.

Wireless Network Mühendisleri Beceri ve Sorumlulukları

  • Palo Alto, Juniper veya Cisco ASA gibi güvenlik duvarlarını yönme deneyimi,
  • Yönlendiriciler, anahtarlar, hub’lar, köprüler (bridges), sanal özel ağlar (VPN’ler) ve ağ kuvvetlendiriciler gibi kablosuz ürünleri test etmek ve değiştirmek için gerekli araçları kullanma deneyimi,
  • RF bağlantısının performansını, kalitesini ve güvenilirliğini tasarlama ve doğrulama deneyimi,
  • Yönlendirme protokolleri (OSPF, EIGRP ve BGP) hakkında geniş bilgi,
  • Kurumsal izleme araçları (SolarWinds ve Splunk) deneyimi,
  • Wireless Ağ performansı denetleyerek ve ağ sorunlarını ve arızalarını ele alarak ağı optimize etmek için diğer ağ mühendisleriyle çalışma deneyimi,
  • VoIP ve diğer kablosuz telekomünikasyon cihazlarının optimum performansını sağlamak için farklı ekiplerle işbirliği deneyimi,
  • Tehditleri değerlendirmek, sorunları gidermek ve kuruluşlarının uygun güvenlik yapılandırma standartlarına uymak için güvenlik ekibiyle birlikte çalışma deneyimi.

Eğitim Gereklilikleri

Gerekli iş tecrübesinin ötesinde (genelde 5 yıldan fazla bir süre ağ üzerinde çalışma) ağ mimarları en az bir lisans derecesinde eğitime ihtiyaç duyar. Birçok kurumsal firma bu alanda istihdam edeceği kişide, yüksek lisans veya MBA derecesi isteyebilir. Bu pozisyon için ağ tasarımı veya yönetimi, bilgi sistemleri yönetimi alanında kişilerin eğitim almış olmaları önemlidir.

Bir ağ mimarisi lisans programında talep edilen teknik beceriler, ağ tasarımı ve modelleme, bilgi güvenliği, telekomünikasyon, bulut bilişim, sanallaştırma, yazılım mühendisliği, teknik yazı ve bilgi sistemleri yönetimi içerir. Bir ağ mimarı öğrenme planı, endüstri lideri Cisco Systems’ten gelen popüler tedarikçi teknolojilerindeki becerileri de kapsamalıdır.

Bir ağ mimarı olma konusundaki en önemli faktör, iş tarafını ve teknolojiyi anlamak ve bu iki dünyanın nasıl etkileştiğini analiz edebilmek ve ifade edebilmektir. Bu nedenle, bu rolde güçlü özel Beceriler kümesi, işe alınmanın ve ardından başarılı olmanın anahtarıdır. Ağ mimar eğitim programlarında aranana özel beceriler arasında eleştirel düşünme, yaratıcı problem çözme, etkili sözlü ve yazılı iletişim, proje yönetimi ve liderlik bulunmaktadır.

Bu bilişim mesleğinde Ulusal ve Uluslar arası faydalanabilecek eğitim platformları ve sınıf içi eğitim alabileceğiniz eğitim merkezleri için tıklayınız.

network-2

Network & Güvenlik Mesleki Bilgi

Network Engineering Description & Definition – Link

CompTIA IT Certification RoadMap – Image

CompTIA Network & Security RoadMap – Image

How to Become a Network Engineer – Link

How to Become a Cybersecurity Engineer – Link

Network Mimarı Ücretler 2023

Bilişim sektöründe Network Mimarı kadrosunda çalışabilmek için Lisans veya Yüksek Lisans mezunu olabilmeniz ve en az 5 yıl tecrübeniz olması gerekir. Çok iyi derecede İngilizce bu alanda gereklidir. Bu meslekte çalışanların 2023 ücret beklentileri ve işveren tahminlerine aşağıdaki butonlar ile erişebilirsiniz.

Kullanılan Cihazlar

Ağ teknolojileri alanında kullanılan araç, gereç ve ekipmanlar:

Top