SIKÇA CEVAP VERDİĞİMİZ SORULAR
Kurucularımız ve mentorlarımız bilişim alanında profesyonel çalışmak veya girişimci olarak kendi işlerini kurmak, finanse etmek ve büyütmek için uygulamalı deneyime sahiptir, bu nedenle tam olarak neye ihtiyacınız olduğunu anlıyoruz.
HER TÜRLÜ SORUNUZ İÇİN
BİZE YAZABİLİRSİNİZ
Bilişim ne demektir?
Bilişim, Bilgi Teknolojileri (Donanım, Yazılım, Hizmetler ve Ekipmanlar) ve İletişim Teknolojileri (iletişim sağlamaya yarayan her türlü donanım, yazılım, ekipmenlar ve alt yapı) birlikte anılmasıdır. BİT olarak da kullanılır.
Menti / Mentilik Nedir?
Sektörü ile ilgili bilgi ve becerilerini geliştirmek isteyen, ya da halen çalıştığı pozisyonda bir problemle karşılaşıp en verimli şekilde nasıl giderebileceğini merak eden veya yeni aldığı bir kararla ilgili olası sonuçları hesaplayıp en başından oluşabilecek problemleri engellemek isteyen, bunun için bir mentora başvuran kişiye mentee (menti) denir.
Menti olmak ücretli mi?
Nar Tanesi mentorları tamamen hayırseverlik ve gönüllülük esaslarına göre hizmet vermektedir. Tüm hizmetlerimiz karşılıksızdır.
Rehberlik programınıza nasıl katılabilirim?
Rehberlik programımıza katılma; menti olmak için elektrik, elektronik, bilgisayar, yazılım ..vb benzeri alanlarda meslek lisesi, meslek yüksek okulu veya üniversite öğrencisi olmanız veya bu okullardan mezun olduktan sonra bilişim sektöründe çalışmak istemeniz yeterlidir. 18 yaşını doldurmamış öğrencilerimizin ebeveynlerinin yazılı mentorluk onayı vermesi mecburidir.
Gerçekten bir mentora ihtiyacım var mı?
Uzmanlar eğitim süreçlerindeki başarısızlığın bir sonucu olarak kaybedilen insan potansiyelinin, kalıcı bir ulusal durgunluğun ekonomik eşdeğeri olduğunu tahmin etmektedir. Araştırmalar, kaliteli mentorluk ilişkilerinin çeşitli kişisel, akademik ve profesyonel durumlarda gençler üzerinde güçlü olumlu etkileri olduğunu doğrulamaktadır.
Mentorlarımız size analitik düşünmeyi, çoklu disiplin yaklaşımını, inavasyonu, 21. yüzyıl yeni ekonomisine ait ipuçlarını, bilişim meslekleri için gereken bilgi, beceri ve yekinlikleri nasıl sağlayacağınızı ve daha başarılı olabilmek için daha fazlasını bilmeye ve daha fazlasını yapabilmeye olan ihtiyacı gösterecek.
Başarısız olma ihtimal olan ancak bir mentorla eğitim sürecini tamamlayan gençlerinüniversiteye kaydolma olasılığının% 55 daha arttığı, %130 başarılı bir kariyer sahibi olduğu ve liderlik pozisyonlarına sahip olma olasılığının daha yüksek olduğu bilinmektedir.
Mentor / Mentorluk nedir?
Mentorluk, daha deneyimli veya daha bilgili bir kişinin daha az deneyimli veya daha az bilgili bir kişiye rehberlik etmesine yardımcı olduğu bir ilişkidir. Mentor, mentor olan kişiden daha yaşlı veya daha genç olabilir, ancak belirli bir uzmanlık alanına sahip olması gerekir.
Mentorluk hizmetlerini nasıl veriyorsunuz?
Her mentor-menti ilişkisi benzersizdir. Bununla birlikte, oldukça yaygın bazı mentorluk adımları aşağıdakileri içerir:
- Temel ihtiyaçlarınızı anlamak için öncelikle menti başvuru formunu doldurun.
- Menti adayının yürütme kurulunda değerlendirilmesinin sağlaması ve menti onayı, gerektiğinde mentor atanması.
- Eğitim sürecinde öğrencinin yol haritasının belirlenmesi ve gerekiyorsa sürecin diğer aşamaları için plan yapılması ve iletişim yöntemlerinin belirlenmesi.
- Öğrenciye uzaktan eğitim paketleri önerilmesi.
- Öğrencinin ders seçiminde, derslerin ve yardımcı eğitim kaynaklarının mentor tarafından incelenmesi ve mentiye öneriler verilmesi.
- Kariyer hedeflerinin belirlenmesine yardımcı olmak ve bunları gerçekleştirmek amacıyla önerilerde bulunulması.
- Mentilerin endüstri profesyonelleri ile iletişim kurmalarına, staj bulmalarına ve olası işleri bulmalarına yardımcı olmak için önerilerde bulunması.
- Menti’nin iş arayışında CV hazırlama, iş görüşmeleri gibi süreçlerde yardım edilmesi.
Mentor olmak için ne gibi özellikler gerekir?
Gönüllülerimiz gençlik rehberlik programlarımızda kendi yetkinliklerinden ve deneyimlerinden elde ettiği öngörüleri ulusal gençliğimize iletmeyi amaçlıyor. Mentorlarımız en az bir yüksek okul mezunu kamu görevlisi, öğretmen, danışman, okul yöneticisi, mühendis veya iş lideri olabilir. Tüm mentorlarımız bilişim alanında yıllarca çalışmış deneyimli profesyonellerdir. Mentorluk başvurularında temel değerler ve ahlaki kurallarımız kabul edilmesi zorunludur.
Nar Tanesi platformunda Mentorluk süreci nasıldır?
Nar Tanesi platformu temel hedef olarak Bilişim Sektöründe meslek sahibi olmak isteyen gençlere destek olmak amacı ile yola çıkmıştır. Dolayısıyla Bilişim Sektöründe 10 yıl ve fazlası görev almış tecrübeli arkadaşlarımızın, bu birikimlerini talep eden gençlere aktarması hedeflenmiştir.
Öncelikle Mentor olmak isteyen arkadaşlarımızın ilgili Mentorluk Başvuru formunu eksiksiz doldurması gerekmektedir. Başvurularının Yürütme Kurulunca onaylanmasını takiben, alacakları Mentorluk uzaktan eğitiminden sonra çalışmaya başlayabilirler.
Mentorunuz sizi başka bir mentora yönlendirebilir mi?
Başlangıçta size atanan veya tercih ettiğiniz Mentor, sizin ihtiyacınız olduğunuz konularda destek almanız amacıyla tamamen konu bazlı olarak sizi bir başka Mentora yönlendirebilir. Sonrasında kendisi ile ilgili bölümleri tamamlayarak, Mentor – Menti ilişkisini sonlandırabilir.
Koçluk ile Mentorluk arasındaki fark nedir?
Mentor, geçmiş tecrübelerine dayanarak bilgelik ve rehberlik için gönüllü olan uzmandır. Mentorluk tavsiyede bulunmanın yanısıra, danışmanlık ve koçluğu da kısmen içerebilir. Koçluk süreci, tavsiye vermeyi yada danışmanlığı içermez ve bunun yerine kişi veya grupların kendi hedeflerini belirlemesine odaklanır.